Zde může být vaše reklama.

„Internet je nejrychleji rostoucí prodejní kanál”, říká Roman Kopřiva z Kolimaxu

„Internet je nejrychleji rostoucí prodejní kanál”, říká Roman Kopřiva z Kolimaxu

17. 11. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Firma Kolimax z Javorníku vyrábí hrnce, a jsou dobré. Dokonce tak dobré, že je autor reportáže má dávno doma, a neměnil by. Vysoký podíl poctivé ruční práce se přitom nezapře. Spolumajitel firmy Roman Kopřiva je na společné dílo všech zaměstnanců právem hrdý, a má proč.

Jak se v Javorníku, v okrese s tak vysokou nezaměstnaností, objeví firma Kolimax?
Historie výroby nádobí v Javorníku spadá až do roku 1982. Tehdy se sem přestěhovala v Brna. Fabrika ale v Brně Na Poříčí existovala už od roku 1889. Na začátku osmdesátých let se rozhodli firmu přestěhovat, protože v areálu Agrozetu jim výroba hrnců a nádobí zavazela. Tady v Javorníku existovala kovovýroba ve starém zpustlém areálu, a rozhodlo se o přestěhování právě sem.

Výroba v Javorníku existuje kontinuálně od té doby?
Ne. V polovině devadesátých let z ekonomických důvodů naši předchůdci ukončili činnost. My jsme firmu koupili v roce 2000, asi po dvouletém jednání. V areálu byla po galvanickém provozu veliká ekologická zátěž. Samotnou galvanovnu jsme museli zbourat, pryč muselo i podloží. Rekonstrukce byla vlastně větší investicí, než samotná kupní cena. Bylo to ale nutné, protože děláme leštěné povrchy, a prostředí tady musí být dokonale čisté.

Kdy jste začali vyrábět a prodávat?
Hned. Zpočátku jsme vyráběli na strojích, které tady zůstaly. Postupně pak samozřejmě přišla obměna strojového vybavení i samotných budov.

Prodáváte jen v Česku, nebo i do zahraničí? Kolik máte zaměstnanců?
V tuto chvíli jsou hlavními trhy Česko a Slovensko. Máme asi třicet zaměstnanců, ale ve zdejších podmínkách se dá říci, že po obecním úřadu jsme v Javorníku možná jeden z největších  zaměstnavatelů. Vždyť i s okolními obcemi tu žije asi jen 3000 lidí. Je to ale obrovský problém, v případě  když tady chcete třeba sehnat chlapa do práce. Mnohdy jednoduše nejsou...

Celý text v tištěném Hanáckém Večerníku 18.11.2016

Další články