Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Proč se v Olomouci používá RoundUp?

Otevřená radnice: Proč se v Olomouci používá RoundUp?

foto: archiv

16. 08. 2019 - 15:00

Svoje dotazy posílejte na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz. Pokusíme se Vám zprostředkovat odpověď.

Proč se v Olomouci stále používá roundup?
Ptá se Jiří Kadlec, Olomouc

Odpovídá Mirek Žbánek, primátor statutárního města Olomouce

Městská rada uložila odboru městské zeleně a odpadového hospodářství, aby ve spolupráci s Technickými službami města Olomouce a Výstavištěm Flora předložil analýzu náročnosti opatření minimalizujících použití herbicidů obsahujících glyfosáty k hubení plevele na veřejných plochách. Výsledky testování očekáváme v listopadu. Z dostupných zkušeností je už dnes jasné, že se jedná o metody nákladnější a jejich užití je tedy reálné hlavně v místech se zvýšenými požadavky na čisté životní prostředí jako jsou dětská hřiště, parky či výběhy pro psy.


Bude se zdražovat jízdné v MHD?
Ptá se Martina Novotná, Olomouc
Odpovídá Otakar Bačák – ekonomický náměstek

Jízdné se v Olomouci zvyšovalo naposledy v roce 2011. Naopak v letošním roce došlo k zavedení bezplatné dopravy pro seniory od 65 let. Kumulativní náklady na provoz MHD přitom za toto období vzrostly přibližně o 25 procent a tyto náklady jsou kryty dopravcům z rozpočtu města. Na jízdenky je tak dopláceno více jak 60 procent skutečné hodnoty přepravy.
Stanovení jízdného musí být kvůli Integrovanému dopravnímu systému koordinováno i s Olomouckým krajem. Paralelně s tím DPMO řeší rozšíření elektronického jízdného o jednotlivé jízdenky, které bude možné hradit přímo ve vozech pomocí bankovních karet. Rozhodnutí lze ale očekávat až v průběhu příštího roku.

Další články