Zde může být vaše reklama.

Povolební koalici si umím představit s ODS, říká Svobodný Tomáš Grygar

Povolební koalici si umím představit s ODS, říká Svobodný Tomáš Grygar

17. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Strana svobodných občanů se během posledních let vyprofilovala do role strany, která přinesla na pravici svěží vítr a dokázala jednoduše vysvětlit, o čem je pravicová politika. Prozatím ale nedokázala na pravé straně politického spektra nahradit ani TOP09, ani Občanské demokraty. Do krajských voleb vstupuje v koalici s Valentovými Soukromníky.

Jaké jsou programové priority Svobodných?

Svobodní jdou do říjnových krajských voleb v Olomouckém kraji v koalici se Stranou soukromníků České republiky. Jádrem našeho programu je důraz na řádné hospodaření kraje – důraz na vyrovnaný rozpočet. Přestože Olomoucký kraj není zdaleka největším krajem v České republice, je bezkonkurenčně nejzadluženějším krajem v republice. To musíme změnit. Stojíme na stanovisku, že kraj má finanční prostředky vynakládat v prvé řadě na nezbytnou krajskou dopravní infrastrukturu. Zde však současné vedení kraje značně zaostává. Jak je možné, že Olomoucký kraj je nejzadluženější v zemi, ale přitom patří mezi 5 krajů s nejmenším počtem kilometrů opravených silnic? Náš kraj není řádně spravován. Vyhazují se peníze oknem na předražené zakázky a naprosto nesmyslné projekty. Svobodní a Soukromníci plánují tlačit všemi prostředky na stát, aby došlo k urychlenému dobudování dálnice D55 v úseku Olomouc-Přerov.  Rovněž podpoříme vybudování odstavného parkoviště u Mohelnice, na trase mezi Olomoucí a Hradcem Králové. Spolu s využitím vozidla s mobilními váhami, které PČR nedávno pořídila, by zřízení odstavné plochy mělo vést k úspoře na každoroční údržbě této velmi přetěžované komunikace. Zadruhé by měl kraj vynakládat peníze na zajištění bezpečnosti obyvatel z rámci jeho místní a věcné působnosti. V této souvislosti zmiňuje hodně politických subjektů kandidujících v krajských volbách problematiku migrační krize. Chtěl bych říct, že migrační krize není věc, která je primárně řešitelná z pozice kraje. Svobodní a Soukromníci však deklarují, že v žádném případě nepodpoří stavbu azylového centra pro běžence na území našeho kraje (bude-li zastupitelstvo o této věci vůbec rozhodovat). Nepodpoříme ani dotace pro tzv. „multikulturní neziskovky“ v rozpočtu kraje. Prioritou pro nás budou vždy naši vlastní občané, ne cizí státní příslušníci. Zatřetí si myslíme, že kraj má vynakládat peníze na řádný provoz těch škol, které zřizuje. Olomoucký kraj patří mezi kraje s nejvyšší mírou nezaměstnanosti v ČR. Zároveň však podnikatele v kraji trápí nedostatek kvalifikovaných technických pracovníků a řemeslníků. Ve vztahu k těmto profesím je v kraji k dispozici několik tisíc volných pracovních míst. Svobodní a Soukromníci budou usilovat o vytvoření lepších podmínek pro střední odborné školy technického zaměření, jejichž absolventů je na pracovním trhu nedostatek. Chceme pro tyto účely poskytnout více financí, které by měly putovat do zlepšení kvality výuky na těchto školách, zejména pak do jejich vybavení. Zároveň však říkáme, že si nepřejeme redukci počtu gymnázií – zvláště v menších městech kraje jako je Uničov, Lipník či Hranice by to mohla být „smrt“ pro vzdělanost města.

Co dobrého a co špatného najdete na práci končící koalice?

Jediné pozitivum vidím v tom, že současné vedení kraje zastavilo financování fantasmagorického projektu přestavby letiště Přerov-Bochoř, na jehož nesmyslnost jsem upozorňoval již před 4 lety. Zhruba 200 milionů korun z peněz daňových poplatníků bylo nenávratně vyhozeno oknem. Jinak bohužel vidím samá negativa – výše zmíněný dluh kraje, který se nedaří snižovat, investování do nesmyslných projektů na úrok opravy silnic, nedávné „opevnění“ a znepřístupnění krajského úřadu. To jsou z našeho pohledu vše špatné kroky současné koalice.

Vstoupili jste do koalice se Soukromníky, má za tím volič hledat programovou blízkost, nebo pragmatickou snahu dostat se do zastupitelstva?

Popravdě řečeno obojí. Svobodní i Soukromníci jsou pravicovými politickými subjekty, které mají shodné názory na velké množství témat. Věříme, že hodnoty vytváří podnikatelé a pracovití lidé, ne politici a úředníci vymýšlející jednu nesmyslnou regulaci za druhou – a je úplně jedno, zda jde o EET, o z mého pohledu protiústavní kontrolní hlášení DPH či o cokoliv jiného. Řada lidí mi před několika měsíci říkala, že Svobodní jdou do krajských voleb se skvělým programem, ale že mají obavu, že hlas pro nás v Olomouckém kraji propadne. Nyní po uzavření koalice se Soukromníky jsme silnější, „nedrobíme“ tolik síly na pravé části politického spektra a máme společně  i více financí na předvolební kampaň. Koneckonců i nedávný průzkum SANEPu nám v Olomouckém kraji přiznal potenciál téměř 6 %. Podle srpnového průzkumu volebních preferencí společnosti Phoenixresearch jsme pak v Olomouckém kraji i silnější než třeba TOP09. Většina členů a příznivců Svobodných si myslí, že koalice pro krajské volby v Olomouckém kraji byla racionální krok.

Jaký je váš koaliční potenciál?

Menší politické strany jako Svobodní a Soukromníci, z důvodu proporcionálního volebního systému často rozhodují o tom, zda se danou koalici vůbec podaří sestavit. Politologové zde hovoří o tzv. „vyděračském potenciálu“. Nemyslím si tedy, že by náš koaliční potenciál byl nějak zvlášť malý. Říkáme však, že do koalice bychom určitě nešli za každou cenu. Dopředu vylučujeme koalici s KSČM. Povolební koalici si naopak umím představit s ODS, která má na kandidátce řadu kvalitních lidí a je nám programově asi i nejblíže.

Plní podle vás kraje tu roli, kterou měly mít v době, kdy byly založeny?

Současná podoba krajů, a to včetně jejich počtu a hranic, téměř přesně kopíruje krajské uspořádání vytvořené komunistickou totalitní diktaturou v čele s Klementem Gottwaldem na přelomu let 1948 a 1949. Tehdy došlo k úplnému zrušení po staletí existujícího zemského zřízení a k razantnímu snížení samostatné působnosti. Bohužel nová reforma krajského uspořádání, která je právně účinná již více než 16 let v tomto trendu jen nadále pokračuje. Současné kraje nerespektují ani historickou hranici mezi územím Čech a Moravy. Na krajských úřadech pracují tisíce úředníků, z nichž nemalá část z nich se nevěnuje ničemu jinému, než administrativně ohledně škodlivých dotací, které se v naší zemi rozmohly jako mor. Nebylo by koneckonců od věci současné kraje přejmenovat na „průtokové ohřívače pro dotace“. Současné kraje přitom nemají příliš mnoho reálných pravomocí. Samospráva je okleštěna na minimum. Současné kraje osobně pokládám za zcela nefunkční. Měly by být podle mě zrušeny a nahrazeny zemským uspořádáním. Roli, kterou kraje měly mít v době, kdy byly založeny však plní bezchybně. Protože mají malé kompetence, nepletou se centrální vládě do rozhodování prakticky v žádné oblasti. A o to komunistům a socialistům šlo především.

Vlastimil Blaťák

Další články