Zde může být vaše reklama.

Situace v hnutí spOLečně Runták: Záleží nám na koalici, má pro Olomouc dobrý program

Runták: Záleží nám na koalici, má pro Olomouc  dobrý program

23. 05. 2019 - 06:01

Zvěsti, které se šíří Olomoucí o odvolání Pavla Hekely z pozice náměstka primátora, uvádí na pravou míru Robert Runták z hnutí spOLečně. "V tomto okamžiku ale pořád záleží především na panu náměstkovi, na tom, jak on sám se rozhodne," říká Runták.

Co se právě teď děje v hnutí spOLečně?
Děje se to, co jsme dali do našeho prohlášení před zhruba týdnem. Reagujeme na situaci, kdy náměstek primátora pan Hekela, nominovaný za naše hnutí, avizoval, že složí mandát zastupitele i náměstka. V hnutí spOLečně o tom diskutujeme, komunikujeme s panem Hekelou a hledáme takové řešení, které by nám umožnilo pokračovat ve stávajícím koaličním projektu, který i přes to, že ne na všechny věci máme úplně stejné názory jako naši koaliční partneři, tak ho považujeme za úspěšný.

Chápu to tedy správně tak, že nejde o to, že byste vyhazovali Pavla Hekelu, ale že jde o jeho rozhodnutí.
To rozhodnutí náměstka Pavla Hekely vyplynulo z nějaké interní diskuse v hnutí, a předcházel tomu nějaký vývoj, který trval delší dobu. Řekněme, že několik týdnů. Musím ale kategoricky odmítnout všechny zvěsti o tom, že je na někoho vytvářen nějaký tlak, nebo něco podobného. To se určitě v žádném případě neděje. V tomto okamžiku ale pořád záleží především na panu náměstkovi, na tom, jak on sám se rozhodne.

Koaliční partneři jsou o věci informováni a jak se k celé věci stavějí?
Koaliční partneři o této záležitosti samozřejmě věděli od prvního dne, kdy pan náměstek tento svůj krok avizoval. Koaliční partneři už to za tu dobu probrali ve svých zastupitelských klubech a zaujali k tomu nějaká stanoviska, a předpokládám, že v nejbližších dnech se všichni sejdeme na koaliční radě, kdy se navzájem seznámíme se všemi svými stanovisky. Předpokládám, že i tyto strany mají zájem pokračovat na půdorysu stávající olomoucké koalice. Ale samozřejmě to není věc, která by v tomto okamžiku byla zcela jistá.

Jak se vám tuto chvíli daří plnit program spOLečně?
Máme samozřejmě co největší snahu, abychom prosadili co největší část volebního programu spOLečně, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že jsme součástí nějaké koalice, ve které máme nejslabší mandát. Čili nelze očekávat, že se nám podaří prosadit tolik, kolik třeba hnutí ANO. Nám v tuto chvíli jde o to, abychom byli schopni prosazovat program této koalice, který byl včleněn do koaliční smlouvy, a potažmo do jejího programového prohlášení. Myslíme si totiž, že ten program je velmi dobrý a ve velké míře se s ním dokážeme ztotožnit.

Několik slov k panu Hekelovi?
Přestože ta situace vůbec není jednoduchá, pořád platí to, že já osobně i ostatní členové hnutí spOLečně si Pavla Hekely velice vážíme,i jeho přínosu celému hnutí, a věříme, že zůstane dál v našich řadách.

Další články