Zde může být vaše reklama.

Iniciuje změnu Rychlý internet udrží mladé v kraji, myslí si hejtman

Rychlý internet udrží mladé v kraji, myslí si hejtman

foto: archiv

15. 08. 2019 - 13:00

Po Olomouckém kraji se šíří následující výzva: „Štve vás pomalý internet? Tak vyplňte dotazník“. Jestli bychom to měli brát vážně, nebo jde o nějaký nesmysl, na to jsme se zeptali raději přímo samotného hejtmana. Nakonec nezůstalo jen u tématu internet. Dozvěděli jsme se třeba, že hejtmanství chce v Olomouci vybudovat inovační centrum a podporuje také tzv. smart řešení v regionu. Co že to všechno znamená pro nás běžné občany, to si přečtete v našem rozhovoru.

Nejen na webu kraje se objevila výzva: „Štve vás pomalý internet? Tak vyplňte dotazník“. Znamená to, že hejtman Okleštěk díky dotazníku zařídí rychlejší internet v kraji?
Znamená to, že to vnímám jako velmi důležité téma a dělám maximum, aby se situace u nás v kraji zlepšila. Jak jezdím po obcích, slýchám poměrně často stížnosti na pomalý internet, že to občany brzdí i v práci a podnikání. Už těch stížností bylo dost a také mě ten internet neskutečně štve. Nedávno jsem měl jednání na Ministerstvu průmyslu a obchodu, kde připravují Národní plán vysokorychlostního internetu. Zmíněný dotazník je součástí tohoto plánu. Chtěl bych, aby se situace zlepšila a abychom i u nás v kraji připravili nějaký pilotní projekt. Cílem je mít rychlý internet pro všechny zájemce a za dostupnou cenu.

Takže občané vyplní dotazník, sdělí své dojmy a zkušenosti, to je vše?
Dotazník nebude o dojmech, díky dotazníku se zjistí reálné zkušenosti, současný stav, a především potřeby občanů kraje. Dotazník má plno kolonek, ale je stručný. Vše se poté vyhodnotí a bude se z toho vycházet. Nejde jen o snůšku textu. Čím více občanů našeho kraje dotazník vyplní, tím je větší šance věci zlepšit. Je potřeba, aby v Praze věděli, co nás v kraji trápí, kde jsou tzv. bílá místa na mapě v pokrytí a jaké konkrétní problémy máme. Takže prosím občany, aby se fakt zapojili a dotazník vyplnili, je to nyní důležité.

V Olomouci nebo ve větších městech asi lidé s pomalým internetem problém nemají, tímto cílíte zejména na vesnice, respektive Šumpersko a Jesenicko?
Určitě to cílí více na menší obce, nikoliv však jen na Šumpersko a Jesenicko, ale také třeba Lipensko, oblasti kolem Libavé, i části okresu Prostějov. V podstatě každý okres má svá místa, kde je slabší pokrytí. Tématem je také, aby bylo připojení cenově dostupné. A proč mě to tak zajímá? Samozřejmě se snažím bojovat s tím, aby se nevylidňoval venkov a třeba i právě Šumpersko a Jesenicko. Od začátku jsem prosazovatelem myšlenky, že když bude na venkově rychlý internet, nebudou nám mladí lidé tak moc odcházet. Internet podporuje podnikání, práci z domu, občané mají dostupnější zdroje informací i ve vztahu ke vzdělávání atp. Když budeme mít kvalitní internet, je to jeden ze střípků mozaiky, abychom lidi na venkově udrželi. Samozřejmě jsou zde i další faktory.

Ano, zamezení odlivu mladých lidí z regionu, to už jsem od vás párkrát slyšel. Co dál pro to chcete dělat? Dnes jsou velmi trendy témata jako kreativní průmysl, podpora start-upů, podnikavosti mladých lidí atp. Zde máte jako kraj co nabídnout?
Náš kraj má pod sebou třeba OK4Inovace. Toto sdružení mělo historicky vícero členů, ti však postupně odcházeli a činnost bohužel obecně neměla valnou úroveň. My jsme se nad tématem dlouho zamýšleni a společně jsme na kraji řešili, jak bychom mohli situaci zlepšit. Mně se líbí aktivity v některých okolních krajích, kde se můžeme inspirovat. Došli jsme k závěru, že musí dojít ke zcela zásadnímu restartu organizace. Ve spolupráci s partnery připravujeme nové personální obsazení, novou náplň. Existují totiž i zajímavé vládní, národní programy, které mohou našemu regionu, podnikatelům, konkrétním občanům pomoci a my je musíme umět využít. To se doposud úplně nedělo. Společně s partnery je třeba i pomáhat začínajícím i stávajícím podnikatelům, podporovat jejich plány, mapovat činnosti atp.

Takže se můžeme těšit v brzké době na reální inovační centrum?
Těšte se, protože pokud tady nevznikne, tak to budu vidět jako selhání Olomouckého kraje.

Jedna věc je mít vizi, druhá věc je reálná finanční podpora. Jste na to připraveni?
Musíme na to být připraveni. My jsme ztratili partnery právě proto, že to v kraji doposud nefungovalo. Máme cíl, že nový tým postaví organizaci na nohy a přesvědčí partnery o tom, že vše dává smysl a myslíme to vážně. Je samozřejmě nutné, aby se na celkovém rozvoji podíleli i partneři z komerční sféry, případně další instituce. To je nutná podmínka. Nemůže to platit jen kraj, musí být zpětná vazba a činnosti centra odpovídat poptávce. Ten systém musí fungovat jako celek.


Kraj se v posledním období angažuje také v budování chytrého regionu, ustavil řídící výbor, zformoval několik pracovních skupin. Jaké jsou vize v tomto tématu, kde byste chtěl vidět kraj za pár let?
Nebude to dlouho trvat a dozvíte se, jak já si představuji kraj za pár let. Aktuálně jsme nejdále v chytrých řešeních asi v oblasti dopravy. Klíčové je mít dostatek informací, propojovat a zlepšovat stávající systémy. Třeba když lidé stojí na zastávce, jsou třeba nervózní, když autobus nejede a nemají o tom žádnou informaci a neví, co bude. Olomouc má chytré zastávky a já bych chtěl, aby byly ve všech minimálně okresních městech našeho kraje a byly spolu provázané. Chtěl bych, abychom zredukovali osobní automobilovou dopravu ve městech, abychom využívali více MHD. Rád bych viděl i větší a chytřejší dopravní propojení tří největších měst – Olomouce, Přerova a Prostějova, když jsou kousek od sebe. Je zcela jistě nespočet dobrých případů chytrých řešení v odpadovém hospodářství, třídění odpadu, témat je hodně na mnoho let. Již brzy se dozvíte více.

Další články