Zde může být vaše reklama.

Po stopách zaniklých skokanských můstků na Olomoucku: Červenohorské sedlo

Po stopách zaniklých skokanských můstků na Olomoucku: Červenohorské sedlo

18. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Historie eviduje v Olomouckém kraji celkem šest můstků pro skoky na lyžích. Všechny zanikly, z některých zůstaly torza, z některých ani to. Jejich stavba vesměs spadá do první poloviny dvacátého století, jejich zánik pak do té druhé. Na Červenohorském sedle kdysi stával jeden z největších můstků v kraji, s kritickým bodem 67 metrů.

Většina můstků nejen v kraji, ale i v celé republice vznikala v době, kdy jejich stavba byla dílem několika nadšenců v místě, kdy provoz takového sportoviště závisel spíš na dobrovolnické práci, a kdy parametry můstku nebyly svázány nekonečnými předpisy, které v budoucnu začaly prodražovat jako stavbu, tak samotný provoz. I to je důvod, proč naprostá většina a v Olomouckém kraji všechny můstky zanikly.

Ten na Červenohorském sedle byl postaven v roce 1937 s kritickým bodem 54 metrů. Stalo se tak nákladem a přičiněním sportovního klubu SK Šumperk, během druhé světové války si ale můstek příliš závodů neužil a spíše chátral. Po válce byl však opraven; rekonstrukce prodloužila skoky a posunula kritický bod až na hranici 67 metrů. Můstek sloužil skokanům a pořádání závodů ve skoku na lyžích až do sedmdesátých let, kdy byl zbořen, na jeho místě je dnes pouze sjezdovka. Narozdíl od jiných můstků v kraji po něm nezůstalo ani torzo.

-vb-

Další články