Zde může být vaše reklama.

Alej roku 2014 v Tovačově čeká od září revitalizace. Náhradou bude vysazeno 242 sazenic

Alej roku 2014 v Tovačově čeká od září revitalizace. Náhradou bude vysazeno 242 sazenic

22. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Revitalizaci jedné z nejstarších dubových alejí na Moravě u rybníka Kolečko v Tovačově v Olomouckém kraji bude po odkladu zahájena 7. září. Jako náhradu vysází lesníci v lokalitě obklopující areál tovačovského zámku 242 nových stromů. Návštěvníky čekají během revitalizace výrazná omezení. Kácet se bude do března příštího roku.

luneta banner

V roce 2014 vyhrálo stromořadí staré více než čtyři sta let titul Alej Olomouckého kraje. Mnoho dřevin je dnes ovšem přestárlých a nebezpečných. V aleji i mimo ni proto bude ošetřeno 179 stromů. Kácet se bude do března 2018.

V lokalitě jsou velmi cenné staré stromy. Chceme jich udržet co nejvíce, aby tvořily kostru porostu a zachovaly mozaiku polopřirozených biotopů," uvedl Roman Říha z Krajského ředitelství Lesů ČR. Ty nebezpečné nebo s nízkou vitalitou a krátkodobou perspektivou je dle ředitelství Lesů třeba pokácet a vyřezat náletové dřeviny. V aleji i mimo ni proto bude ošetřeno 179 stromů. Jako náhradu vysadí podnik od listopadu do dubna 2018 celkem 242 vyspělých sazenic převážně dubu letního, ale také jilmu vazu a topolu černého.

Díky projektu prodloužíme životnost řady stromů a zachovají se biotopy pro zvláště chráněné živočichy, kteří se v místě vyskytují, například páchník hnědý, lesák rumělkový, kovařík a také devět druhů netopýrů. Zvýší se také bezpečnost návštěvníků," říká Říha. Během arboristických prací bude v místě omezen vstup, což opět souvisí s bezpečností. „Lidé by neměli vstupovat do aleje ani jejího okolí během ošetřování a kácení stromů. Prosíme o trpělivost," dodal Říha. Projekt vyjde na bezmála tři miliony korun bez DPH.

Alej věkovitých dubů letních, dosahujících i stáří 500 let dotváří citlivě krajinu mezi tovačovskými rybníky a je přirozenou dominantou přírodního prostředí obklopujícího areál tovačovského zámku.

-kz-

Další články