Zde může být vaše reklama.

Doprava na Jesenicko kolabuje. Současně se opravuje na sedle i vlaková trať

Doprava na Jesenicko kolabuje. Současně se opravuje na sedle i vlaková trať

30. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V tuto chvíli jediná otevřena spojnice střední Moravy s Jesenickem, silnice přes Ramzovou, kolabuje a praská ve švech. Současně se totiž opravuje jak hlavní tah přes Červenohorské sedlo, tak i železniční trať do Jeseníku. Aby toho nebylo málo, opravy probíhají i na silnici ve směru na Opavu. Obce mezi Hanušovicemi a Jeseníkem tak v těchto měsících doslova upí.

Dlouho plánované opravy silnice přes Červenohorské sedlo se bohužel termínově sešly s generální rekonstrukcí železniční trati ze Zábřehu do Jeseníku. Veškeré dopravě do nejsevernějšího okresu kraje tak zůstává jedna jediná silnice přes ramzovské sedlo. Ta je v posledních měsících přetížená a kapacitně nedostačuje. Aby toho nebylo málo, v Hanušovicích probíhá oprava vozovky, a v Lipové Lázních ve směru na Javorník jakbysmet.

"Jel jsem z Hanušovic do Jeseníku čtyři hodiny," říká kamioňák

Jíří Neděla, který křižuje Českou republiku s kamionem, je na dopravní uzavírky zvyklý. "Málokdy se ale stává, že se současně opravuje úplně všechno, a zůstane jediná, a k tomu ta nejužší silnice. To je potom špatné pro všechny," řekl Hanáckomu Večerníku. Protože se v Hanušovicích na jediné sjízdné silnici současně ještě navíc frézuje vozovka, stačil před několika dny jeden tahač s návěsem, který nechtěně při objíždění výmolů zatarasil cestu, a na delší dobu jedinou spojnici severu a jihu Moravy totálně zablokoval. "Jel jsem do Jeseníku čtyři hodiny," říká Jiří Neděla. Nakolik je jeho povzdech oprávněný, je otázkou: kamiony by totiž měly jezdit delší objízdnou trasou přes Vrbno pod Pradědem, aby silnici neblokovaly. Není tomu ale tak.

Je nutné ještě vydržet, do podzimu se situace nezlepší

Oprava severní části silnice přes Červenohorské sedlo proběhla v roce 2008. Letošní uzavírka, která začala na jaře, potrvá celkem sedm měsíců. Klid nebude jen tak ani na železnici: Od dubna do listopadu se opravuje trať mezi Bludovem a Jeseníkem, lidé musejí využívat náhradní autobusy. Od března do prosince dále probíhá oprava trati mezi Opavou a Krnovem.

-vb-

Další články