Zde může být vaše reklama.

Na Dohnala bychom nereagovali, kdyby nešlo o ovlivnění voleb, říká církev

Na Dohnala bychom nereagovali, kdyby nešlo o ovlivnění voleb, říká církev

01. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V předvolebním čase vzbudil pozornost médií tzv. Byzantský katolický patriarchát, který otevřeným dopisem vyzval protikandidáta Miloše Zemana Jiřího Drahoše, aby odstoupil z kandidatury. Proti tomu se důrazně ohradil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který má pravděpodobně „listů z Ukrajiny“ na stole nepočítaně, běžně na ně ale nereaguje. Bývalý katolický kněz Dohnal a nyní dle svých vlastních slov patriarcha Dohnal ovšem kontaktoval i redakci Hanáckého Večerníku.

Byzantský katolický patriarchát začal před volbami rozesílat otevřený dopis s výzvou Jiřímu Drahošovi, aby nekandidoval, na celou řadu adres, podle informací Hanáckého Večerníku i například na obecní úřady. To po sérii dotazů ze strany obeslaných zvedlo ze židle římskokatolickou církev, která se slovy arcibiskupa Jana Graubnera proti takové iniciativě vymezila, přestože běžně na byzantince nereaguje. Články, které zveřejnil Hanácký Večerník v předvečer voleb k celé kauze, ale měly za následek i to, že se Byzantský katolický patriarchát ozval i redakci Hanáckého Večerníku.

Pokud už jsme v redakci taktéž nebyli exkomunikováni, tedy asi brzy budeme!

„List jejich sekretáře Metoděje je pozoruhodný tím, že se naprosto nedrží diskursu, tedy možného ovlivnění prezidentských voleb, kvůli čemuž celá kauza vznikla, ale argumentuje tak, jako by si v reakci toužil obhájit právoplatnost své existence, což staví celou reakci do poměrně svérázné roviny,“ uvedl k celé věci šéfredaktor Hanáckého Večerníku Vlastimil Blaťák.

neolstav inz ucetni

List z Byzance žádá uvedení zveřejněných údajných omylů na pravou míru. Dopis, pod kterým je podepsán sekretář patriarchátu Metoděj, například tvrdí, že není pravda, že „Antonín Dohnal přijal řeholní jméno Eliáš a prohlásil se za biskupa“ a reaguje na naše zveřejnění tím, že „patriarchu Eliáše řádně vysvětili na biskupa tři pravověrní biskupové.“ Podle církevního práva jde ale o nesmysl, neboť biskupské svěcení lze udělit pouze se souhlasem papeže. Zůstává samozřejmě otázkou, jestli si akt jako biskupské svěcení může každá křesťanská církev nastavit sama a de facto tedy jde o pojetí církevního práva, minimálně je třeba ale zmínit skutečnost, že tato církev není v České republice vůbec registrována. Je také nutno dodat, že pojmenování "katolický" může společenství křesťanů používat jen s výslovným povolením kompetentních církevních (římskokatolických) autorit. Sama katolická církev u protizákonných svěcení exkomunikaci nevyhlašuje, ta v takovém případě nastává automaticky.

„Na svém prohlášení ohledně Byzantského katolického patriarchátu trvám a nic na něm neměním. Autoři „odpovědi“ nikdy nezveřejnili, kdo je vysvětil na biskupy. Všechny své nadřízené, jak papeže, tak nejvyššího představitele východního katolického obřadu na Ukrajině, prohlásili za heretiky a považují se za jediné spravedlivé. Tvrdí, že papež Benedikt je neexkomunikoval, ale mlčí o tom, že s vědomím papeže to učinil k tomu kompetentní kardinál Huzar. Jestli o někom tvrdí, že je členem zednářského klubu v Římě, ať předloží jediný skutečný důkaz. Jinak jejich tvrzení považuji za pomluvu vyřčenou s úmyslem poškodit člověka,“ uvedl k celé kauze na závěr Jan Graubner.

-ms-

Další články