Zde může být vaše reklama.

Olomoucký kraj chce pilotně testovat maturanty

Olomoucký kraj chce pilotně testovat maturanty
Ilustrační záběry, plošné testování na koronavirus u Fakultní nemocnice Olomouc, jaro 2020.

foto: FNOL

10. 02. 2021 - 12:40

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a Starostové) včera odpoledne na svých sociálních sítích prozradil, že chce kraj ve spolupráci s Ústavem molekulární a translační medicíny, který vede docent Marián Hajdúch a Fakultní nemocnicí Olomouc pilotně otestovat žáky maturitních ročníků. A to ve vybraných školách na území Olomouce. Oznámení vyvolalo kromě podpůrných také řadu negativních reakcí.

Kraj ústy svého hejtmana oznámil, že k pilotnímu testování maturitních ročníků na vybraných středních školách v regionu využije kloktací testy.

Jak bude testování probíhat?

"Odběr si student provede doma sám (kloktáním), zapíše jej do on-line formuláře na webu a svůj vzorek přinese do školy. Ze školy vzorky hned ráno svezeme do Fakultní nemocnice Olomouc," popsal hejtman průběh testování.

Nemocnice ještě v ten den sesbírané vzorky vyhodnotí, výsledky pak pošle jak školákům, tak do škol. Podle Suchánka (STAN), takto může být otestováno až tisíc studentů denně. Kapacity na to vystačí. Zároveň zdůraznil, že testování je naprosto dobrovolné.

Záměr Olomouckého kraje se setkal s tvrdou kritikou diskutujících na sítích

Krátce po zveřejnění informace o pilotním dobrovolném testování vybraných maturantů se na sociálních sítích strhla vášnivá diskuze. Našlo se pár zastánců, drtivá většina diskutujících však byla výrazně proti jakémukoli testování.

"Já Vám fandím. Už je potřeba najít nějaké řešení a nemyslím si že to děláte jen pro Váš prospěch. Pro mě je kloktání pořád lepší než špejle v nose. Doufám že se nějaký funkční systém najde, abychom mohli děti bezpečně poslat do školy," podpořila hejtmana jedna z diskutujících.

Podle odpůrců mají děti právo na vzdělávání bez podmínek, objevila se také otázka, co bude v onom kloktadle.

"My máme rádi své děti, které mají dle ústavy právo na vzdělání BEZPODMÍNEČNĚ A BEZ DISKRIMINACE. Tyto testy nabídněte těm, kteří se chtějí testovat, místo špejli do nosohltanu. Nikdo nesmí být testován aby mohl někam být propuštěn. Test musí být vždy na základě požadavků zájemce. Ne nějakého zadavatele," píše jedna z diskutujících, které se plán Olomouckého kraje nelíbí.

Naopak podporovatelé krajského plánu ukazovali na to, že se kraj se situací alespoň snaží něco dělat.

Jaká jsou platná opatření proti koronaviru v oblasti školství?

- Prezenčně se výuky účastní pouze děti prvních a druhých tříd základních škol, mateřské a speciální školy fungují beze změny.
- Distanční výuka se v současné době týká žáků vyšších ročníků u základních škol (3. až 9. třída).
- Distančně se vyučuje také na středních, vyšších odborných a vysokých školách.
- Studentům je povoleno bydlet na internátech a kolejích.
- Platí zákaz škol v přírodě.
- Pro mateřské školy nejsou v platnosti žádná plošná omezení.

Jak vypadá situace kolem koronaviru v Olomouckém kraji?

Už od jara loňského roku, kdy v kraji vládla stará koalice, zřídilo tehdejší krajské vedení web Krajpomaha.cz, kde se dají najít všechny důležité informace, týkající se pandemie koronaviru. A to jak v Olomouckém kraji, tak celostátním měřítku.

Zájemci se dozvědí například to, že k dnešní desáté hodině bylo v Olomouckém kraji celkem 61 145 potvrzených případů koronavirem z 211 272 testovaných osob. Vyléčených je už 55 475 lidí a aktuálně potvrzených nakažených 4 570.

Od přelomu roku jsou zde také data týkající se očkování. A to v několika grafech. Ty prozrazují, že do Olomouckého kraje od začátku očkování dorazilo celkem 32 420 vakcín, z toho 24 717 už zdravotníci vyočkovali.

Další články