Zde může být vaše reklama.

Nový povrch Průtah Libinou je další ze silnic, které letos kraj opravil

Průtah Libinou je další ze silnic, které letos kraj opravil
Další silnicí, která prošla v kraji rekonstrukcí, je ta, která vede Libinou.

foto: Olomoucký kraj

16. 11. 2019 - 12:00

Zborcená a s trhlinami na okrajích - v takovém stavu byla před opravou silnice, která vede přes Libinu na Šumpersku. Více než tři kilometry dlouhý úsek prošel rekonstrukcí za zhruba 56 miliónů korun. Na pokrytí nákladů se kromě Olomouckého kraje podílela i sama obec.

Oprava komunikace byla rozdělená do dvou částí. V jednom z úseků stavební firma odfrézovala původní povrch, sanovala neúnosné vrstvy a pomocí recyklace zastudena doplnila pojivo. Pak položila nový dvouvrstvý asfaltový koberec.

Podle vyjádření krajských zastupitelů byla oprava cesty prioritou, vzhledem k její poloze v rámci kraje.

„Cesta přes Libinu je důležitou spojnicí Uničovska se Šumperskem. Proto byla její oprava pro kraj prioritou a ze stejného důvodu jsme do ní investovali tolik prostředků. Věřím, že řidiči kvalitu nové vozovky ocení,“ řekl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

V druhé části silničáři odstranili konstrukční vrstvy a vyměnili podloží. Cesta teď bez potíží odolá i budoucímu plánovanému zvýšení dopravy.

Součástí rekonstrukce byla obnova poškozených chodníků, oprava propustků, napojení místních sjezdů a autobusových zastávek nebo osazení obrubníků. Obec Libina se finančně podílela na nových chodnících a platila také opravu dešťové kanalizace,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

Nedávno jsme psali o rekonstruovaných silnicích v Radslavicích na Přerovsku, Konici a Prostějově.

Další články