Zde může být vaše reklama.

Mladí dikobrazi se mají čile k světu

Mladí dikobrazi se mají čile k světu

foto: Archiv Zoo Olomouc

05. 08. 2023 - 13:29

Dva mladí dikobrazi, kteří se před dvěma týdny narodili v olomoucké zoo, se mají čile k světu. Před několika dny je prohlédl zvěrolékař, který zjistil, že místní populace se rozrostla o samečka a samičku. Dikobrazů srstnatonosých se tak v Olomouci narodilo od roku 1997, kdy je zoo začala chovat, již přes padesát.

„Na vnější stranu pravé pánevní končetiny jim byl aplikován čip, díky kterému budou už navždy nezaměnitelně označeni. Po narození mají mláďata totiž nějakou dobu měkké bodliny, ale až vyrostou, práce s nimi bude nebezpečná,“ uvedl kurátor Jan Kirner. V zoo pro manipulaci s dikobrazem používají speciální bedny. Imitují noru, dikobraz se v ní zklidní a díky zamřížovanému dnu můžou lékaři pohodlně určit pohlaví, aplikovat injekci nebo načíst čip.

Určitě jste někde zaslechli historku, že dikobrazi se brání vystřelováním ostnů proti nepříteli. To je však podle mluvčí zoo Ivety Gronské nesmysl. „Mají chlupy přeměněné v ostny různé délky, některé z nich jsou duté s ostrou špičkou. Nejprve se predátora snaží zastrašit naježením, funěním, dupáním a chřestěním ostnů na ocase. Až v okamžiku, kdy se nepřítel odváží příliš blízko, obrátí se dikobraz zády a snaží se do něj svou zbraň při couvnutí zabodnout. A jelikož v jeho pokožce nedrží pevně, zabodnuté ostny dikobraz pustí, a ty zůstanou útočníkovi v ráně,“ vysvětluje Gronská.

Dikobrazi se stávají nejvíce ilegálně lovenými zvířaty. Důvodem je přítomnost bezoárů v jejich žaludcích. Bezoár je útvar tvořený ze zhutněných chlupů do tvaru kuličky. Tradiční asijská medicína jim přisuzuje zázračnou moc, a proto jsou populace dikobrazů v jejich domovině – jihozápadní a střední Asii - decimovány.

 

 

Další články