Zde může být vaše reklama.

Vlastivědné muzeum Největší záhady a tajemství světa

Největší záhady a tajemství světa
Tsansa – zmenšená vypreparovaná hlava nepřátel, instalace výstavy

foto: www.vmo.cz

30. 01. 2020 - 10:03

Už zítra začne výstava sbírky těch nejtajemnějších předmětů z celého světa. Návštěvníci muzea se mohou těšit na obří repliku sochy Moi, přesnou repliku Trínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa nebo repliku Křišťálové lebky.

„I přes skutečnost, že se samozřejmě jedná jen o kolekci kopií mistrovských a výstavních replik, faksimilií a reprodukcí, bylo velmi náročné je na výstavu zajistit. Pro zajištění všech exponátů bylo nutné doslova proletět celý svět a propojit se s TOP odborníky nejen několika zemí Evropy, ale i USA, Indie, Austrálie, Hondurasu a Číny.“ uvedl mluvčí muzea Antonín Valenta.

Mezi nejznámější předměty výstavy patří kopie Michel-Hedgesovy křišťálové lebky, která je precizně vybroušená z jednoho kusu krystalu. Zajímavé je, že tento krystal byl nalezen velmi blízko místu, kde byla objeven samotný 9 kilo těžký originál.

Kromě lebky návštěvníci budou moci obdivovat kopii plátna, které katolíci uctívají, protože v něm údajně bylo zabaleno Kristovo tělo krátce po ukřižování. Plátno je dlouhé více než 4 metry a je na něm viditelný otisk tváře a těla.

Další exponát nese českou stopu. Jde totiž o repliku jedné ze soch Moai z Velikonočního ostrova, kterou „rozchodil“ český badatel Pavel Pavel a dokázal tak svou teorii o přesouvání soch.

S Českem souvisí také faksimile „Voynichova rukopisu“, o jehož rozluštění se pokouší také čeští vědci v čele s informatikem Ivanem Zelinkou. Rukopis pochází z 15. století, je psán v neznámém jazyce, který doposud není rozluštěn.

Kromě těchto exponátů se návštěvníci mohou prohlédnout například vypreparovanou hlavu nepřátel tzv. Tsantsa, kopii Krétského disku, maketu Ďáblovy bible, repliku antického orloje nebo trubku z Tutanchamonovy hrobky na přivolávání války.

 

Doba trvání výstavy:

31.1. - 31.5.2020

 

Otevírací doba výstavy:

Únor – březen             ST – NE 10:00 – 17:00h

Duben – květen          ÚT – NE 9:00 – 18:00h

Další články