Zde může být vaše reklama.

Od soboty můžete vlakem do Prahy už se čtvrtým dopravcem, Arriva spouští provoz

Od soboty můžete vlakem do Prahy už se čtvrtým dopravcem, Arriva spouští provoz

02. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V sobotu 5. března zahájí společnost Arriva provoz přímého expresu Praha – Olomouc – Uherské Hradiště – Trenčín. Stane se tak už čtvrtým železničním dopravcem, jehož služeb budou moci obyvatelé Olomouce využít k cestě do hlavního města.

Ve vlaku Arrivy najdou cestující 120 pohodlných polohovatelných sedaček, místo pro kočárky a jízdní kola. Cestující si mohou vybrat pohodlnější sedadla v klidové zóně i místa s dětským koutkem. Na palubě vlaku je bezplatná LTE WiFi. Na žízeň si může každý natočit vodu v barelu s pitnou vodou uprostřed soupravy. „Náš vlak byl vyroben v Německu a jezdil dříve u Deutsche Bahn. Když jsme ho přivezli do Česka, prošel zásadní rekonstrukcí a dostal úplně nový interiér,“ vysvětluje Jiří Nálevka, ředitel Arriva vlaky. „Vybrali jsme velmi komfortní sedačky, které najdete v dálkových vlacích, instalovali jsme do vlaku vysokorychlostní internet i zásuvky. Není to elektrický vlak, ale přesto je uvnitř velmi tichý.“

Jízdenka má stát 190 korun, cesta s jedinou zastávkou v Pardubicích zabere podle zveřejněného jízdního řádu dvě a půl hodiny. „Chceme co nejjednodušší tarif, nabízíme základní jízdné, zpáteční jízdné, slevu pro studenty na ISIC a velmi výrazně zlevněné týdenní a měsíční jízdenky pro pravidelné cesty,“ říká generální ředitel Arriva Daniel Adamka. „Malé děti a kočárky vozíme zdarma, děti ve věku 6–15 let za polovinu, studenty ve věku 15–26 let se slevou až 40 procent a držitele průkazů ZTP a ZTP/P se slevou 75 procent. Snažili jsme se nabídnout výhodnější ceny, než jaké na těchto trasách doposud platily.“ V e-shopu na webu www.arriva-vlaky.cz si už mohou cestující kupovat jízdenky na první spoje.

Praha – Trenčín

Mezi Prahou a Trenčínem vypraví Arriva dva víkendové expresy, které těchto 407 km ujedou přibližně za 5 hodin. Z Prahy vyjede expres Arrivy vždy v sobotu ráno v 8:40 a do Trenčína dorazí ve 13:42. Zpět z Trenčína se vydá v neděli odpoledne ve 14:19 a do Prahy přijede v 19:24. Arriva tak vstoupí na český železniční trh svou první mezinárodní dálkovou vlakovou linkou v historii.

Jízdné Praha – Trenčín

  • Základní jízdné:                                                                      350 Kč
  • Jízdné pro studenty s ISIC kartou:                                         315 Kč
  • Žákovské jízdné (studenti 15–26 let):                                    262 Kč
  • Jízdní kolo nebo pes:                                      Jednotná cena 25 Kč

Jízdné Praha – Uherský Brod

  • Základní jízdné:                                                                      290 Kč
  • Jízdné pro studenty s ISIC kartou:                                         261 Kč
  • Žákovské jízdné (studenti 15–26 let):                                    217 Kč
  • Jízdní kolo nebo pes:                                      Jednotná cena 25 Kč

Při on-line nákupu jízdenek na trase Praha – Trenčín bude mít cestující automaticky bezplatně garantováno místo k sezení, konkrétní sedadlo si vybere rovnou v e-shopu. Uvedené ceny jsou jen příkladem z celého tarifu. Kompletní tarif s jízdným do všech stanic na trase je k dispozici na www.arriva-vlaky.cz

S pětihodinovou jízdní dobou mezi Prahou a Trenčínem bude vlak rychlejší než většina autobusových spojů na této trase. „Počítám, že největší zájem bude o přímé spojení z Uherského Brodu, Bojkovic, Slavičína nebo Bylnice do Prahy,“ říká ředitel Arriva vlaky Jiří Nálevka. „Právě z těchto míst neexistuje žádné expresní přímé spojení s hlavním městem. Buď musíte přestupovat, nebo využít často zastavující rychlíky z Luhačovic. Zajímavý bude i Trenčín. Žádný přímý vlak z Prahy nebo Olomouce do Trenčína nejezdí.

-red-

 

Další články