Zde může být vaše reklama.

Olomoučtí radní navštívili Farmak

Olomoučtí radní navštívili Farmak

foto: MmO

17. 02. 2020 - 09:00

Tradice chemického podniku Farmak sahá v Olomouci až do 30. let minulého století. Pravidelně jej navštěvují i radní města. Ti se při nejnovější návštěvě zajímali o to, jak si společnost stojí v konkurenci světového trhu, o zaměstnanost i začlenění firmy do každodenního fungování města.

 

„Společnost Farmak patří ke skutečně tradičním zaměstnavatelům v Olomouci, kterým se podařilo udržet se v konkurenci tuzemského i světového trhu. Je vidět, že se firmě stále daří investovat, udržovat velký areál firmy a splňovat pravidla odpovědnosti k životnímu prostředí,“ ocenil při návštěvě náměstek primátora Otakar Bačák. Farmak navštívil společně s náměstky primátora Karlem Konečným, Evou Kolářovou a radním města Ladislavem Šnevajsem. Během prohlídky areálu se seznámili s výrobou, nahlédli do laboratoří, zajímali se o bezpečnost provozu i to, zda trh práce ve městě a regionu dokáže firmě zajistit dostatek odborných pracovníků.

„V současné době zaměstnáváme téměř 250 lidí. Klademe vysoké požadavky na odbornost a profesionalitu, naše výroba prochází pravidelnou inspekcí a častými klientskými audity. Plníme principy celosvětového programu Responsible Care, tedy odpovědného podnikání v chemii,“ zdůraznil Jiří Žák, předseda představenstva společnosti Farmak, a.s. V podniku pracuje už více než pět desetiletí a nadále neupouští od velkých plánů do budoucna. Jeho celoživotní láskou jsou vedle chemie růže a ovocné stromy. „Pěstováním růží a péčí o ovocné sady relaxuji,“ říká s úsměvem. Za svoji dlouholetou činnost získal Jiří Žák v roce 2015 historicky první Cenu primátora Olomouce v oblasti hospodářského rozvoje města a rok předtím se stal finalistou soutěže Manažer roku 2014.

Farmak je ryze českou chemicko-farmaceutickou společností, která se zaměřuje na výrobu, výzkum a vývoj v oblasti generických léčivých látek, chemických meziproduktů a chemických specialit. Přes 90 procent produkce Farmak exportuje do více než 50 zemí světa. Mezi největší odběratele patří státy EU, USA, Japonsko a země Jižní Ameriky. Od roku 1992 se společnosti podařilo realizovat investice za více než 1 miliardu korun. Tradice průmyslové chemické výroby začala v areálu poblíž Klášterního Hradiska už v roce 1934. Klíčovými hodnotami společnosti jsou orientace na zákazníka, týmový přístup, odbornost, loajalita a odpovědnost k životnímu prostředí.

„Vážíme si toho, že se o nás město zajímá a nezůstáváme stranou pozornosti samosprávy. Jsem ráda, že si radní našli ve svém náročném programu čas, mohli jsme jim firmu představit a ukázat, jak fungujeme,“ ocenila PR manažerka Farmaku Bronislava Paučková. Ta v Olomouci na sklonku loňského roku otevřela nové kulturně-vzdělávací centrum. ART Rubikon, kam radní také nahlédli, vznikl v Dobnerově ulici přestavbou staré výměníkové stanice, která byla ještě nedávno v majetku města.

Hanácký Večerník se o Farmak naposledy zajímal v době, kdy se jeho šéf Žák vyjadřoval o situaci na Přírodovědecké fakultě, nabídli jsme také protinázor bývalého děkana fakulty.

Další články