Zde může být vaše reklama.

Zastupitelé schválili převod družstevních bytů

Zastupitelé schválili převod družstevních bytů

foto: Google maps

05. 01. 2022 - 06:00

Zastupitelstvo města Olomouce na svém posledním zasedání v loňském roce, které proběhlo v budově magistrátu, schválilo převod čtyř stovek bytů. Celkem 25 zastupitelů z pětačtyřiceti zvedlo ruku pro kompromisní variantu podmínek. V návrhu, který zastupitelé podpořili, je zohledněná například předpokládaná neplatnost smluv, které byly uzavřené před více než dvaceti lety. V návrhu je také stanovená lhůta, podle které budou byty dosavadním nájemníkům převedené po uhrazení stanového doplatku. Peněžní obnos za několik stovek bytů bude v tomto případě zhruba 50 milionů korun. Zastupitelé měli na stole také druhou variantu, která ale pracovala s mnohem vyšším doplatkem. Kompromisní návrh našel podporu napříč koalicí i opozicí.

Problém, který je mimořádně komplikovaný po právní stránce, řeší vedení Olomouce, ale i dalších měst, vznikl před více než dvaceti lety. A to i kvůli komplikovaným vlastnickým vztahům a právním nejasnostem, které vyplynuly ze specifik společného projektu výstavby bytových domů ve třech městských částech – Slavoníně, Hodolanech a Neředíně.

Stavby v době svého vzniku byly financovány za využití státních dotací i soukromého sektoru. Později se spolumajitelem nových bytů stalo město Olomouc, ale také Družstva Jiráskova a Jižní. Podle metodických pokynů ministerstev měl o platnosti původních smluv rozhodnout soud, což se ale dosud nestalo, také proto město ke smlouvám přistupovalo jako k neplatným.

ČTĚTE TAKÉ: Olomoucký exposlanec Pikal pozastaví své členství u Pirátů

 
Město před Vánoci ve snaze celou situaci po několika letech sporů odblokovat předložilo nájemníkům kompromisní návrh, aby nemuseli čekat na výsledek soudů a mohlo dojít k rychlému převodu bytů. Ten sice vychází z předpokladu neplatnosti starých smluv, zároveň ale volí převod bytů za minimální možný doplatek, který stanovuje odborná cenová studie.

Na podporu tohoto návrhu vystoupili jak někteří zastupitelé, tak také zástupci nájemníků, kteří se jednání z 10. prosince zúčastnili a vystoupili v diskuzi. Rozhodnutí zastupitelstva hrálo klíčovou roli v možnosti zahájit přípravu k procesu převodu bytů do vlastnictví jednotlivých nájemníků. Jako spolumajitelé dotčených nemovitostí se k podmínkám i formě budou muset vyjádřit ještě obě výše zmíněná družstva. Pokud bude jejich stanovisko kladné, nemělo by převodu fakticky již nic bránit.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kam s vánočními stromečky? Hlavně ne do gastroodpadu

Další články