Zde může být vaše reklama.

ČSSD se distancovala od výroků prostějovské primátorky Raškové

ČSSD se distancovala od výroků prostějovské primátorky Raškové

23. 05. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

„Romové si dělají děti na kšeft, sociální dávky jsou zbytečně vysoké.“ Tyto a další výroky pronášela v průběhu času současná prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD) do médií. Na dotaz Hanáckého Večerníku odpověděl tiskový mluvčí České strany sociálně demokratické tak, že podobná vyjádření jsou v rozporu s principy, na níž sociální demokracie stojí.

"Mám pocit, že někteří Romové si ´dělají´ děti na kšeft! Romové využívají stoprocentně všeho, na co mohou dosáhnout. Dokonale znají zákony, které jim nahrávají k financím, jež mohou získat. Někteří občané nám vytýkají, že sociální dávky jsou vypláceny nespravedlivě a jsou zbytečně vysoké. Musím uznat, že v řadě případů je to bohužel pravda,“ vyjádřila se Alena Rašková v srpnu 2014, tehdy byla ve funkci náměstkyně primátora. Na její výroky několikrát upozornily neziskové organizace.

Požádali jsme o vyjádření tiskové oddělení ČSSD, zda brát názory prostějovské sociálně demokratické političky jako stanoviska ČSSD. „Jakékoliv paušalizující předsudky či zevšeobecňující stereotypy nejsou v souladu se sociálně demokratickým cítěním, a nikdy nebudou reprezentovat názory ČSSD. Jsme politickým směrem, který vystupuje proti všem nespravedlnostem a nerovnostem v sociální, ekonomické a občanské sféře již více než 150 let,“ distancoval se od názorů Aleny Raškové tiskový mluvčí ČSSD Michal Kačírek.

Pro prostějovskou ČSSD se tak jedná o další ránu ze stranické centrály. Vloni v září rezignoval exprimátor Pišťák pravděpodobně po tlaku z vedení, zastání ale nenašli ani na počátku května, když se přišlo, že používali na volební kampaň peníze, které se vůbec neobjevily ve stranickém účetnictví.

Distanc od stranického vedení se však dal očekávat. Politická strana, která staví svou politiku na solidaritě, by těžko nechala vyjádření svých členů, že jsou sociální dávky nízké, jen tak. „Nemusí být socioložka ani demografka, aby pouhým prověřením informací na internetu zjistila, že kredibilní instituce jako Úřad práce či Ministerstvo sociálních věcí se od podobných mýtů o Romech distancují a naopak vydávají otevřená prohlášení, v nichž dementují podobné lži,“ kroutí nad prohlášením Aleny Rašková pracovnice Nezávislého sociálně ekologického hnutí Irena Marková.

Kauze se budeme nadále věnovat.

 

-jač-

Další články