Zde může být vaše reklama.

Jak se kalí na prostějovské radnici: slivovice už v sedm ráno

Jak se kalí na prostějovské radnici: slivovice už v sedm ráno

20. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Fotografie z alkoholového dýchánku nejvyšších postav prostějovského magistrátu vzbudily četné debaty. Mnoho lidí nechápe, jak je možné, že je tolerováno, že nejvyšší úředníci pijí alkohol na pracovišti v pracovní době a primátorka Prostějova Alena Rašková s tím nic nedělá. Jak jsme ale zjistili, alkohol na radnici není nic neobvyklého a úředníkům, kteří jsou s vedením úřadu loajální, se tolerují i naprosto nevídané věci.

Na fotografiích, které jsme ve čtvrtečním tištěném vydání zveřejnili, je tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš, vedoucí živnostenského úřadu Antonie Orálková a vedoucí finančního úřadu Radim Carda. „Kalba“ se přitom uskutečnila v kanceláři vedoucího stavebního úřadu Jana Košťála.

Zásoby, za které by se nemusel stydět ani bar

Právě Košťál je na radnici svým alkoholismem pověstný. „Chlastá první ligu,“ říkají o něm někteří úředníci. Jak jsme se dozvěděli od člověka, který na radnici dlouhá léta pracoval a jehož identitu jsme se rozhodli utajit, dlouholetý vedoucí stavebního úřadu si z časté konzumace alkoholu přivodil i zdravotní problémy. „Jeho sbírku plných lahví přímo v kanceláři by mu mohl závidět i dobře zásobený bar. Při inventurách se nám touto sbírkou i chlubil,“ pokračuje náš zdroj s tím, že o tom všem věděl tajemník Baláš, protože zpravidla býval podobných akcí účasten.

"Košťál nerad pije sám, shání vždy někoho k sobě, z řad okruhu kolem tajemníka. Zavřou se k sobě a hned vedle na podatelně stavebního úřadu je cítit alkohol a slyšet hulákání a smích. Lidé, kteří chodí na podatelnu podávat žádosti, to musí slyšet,“ potvrdil člověk obeznámený se situací na stavebním úřadě. „Na stavebním úřadě je chlast naprosto běžná věc a návtěvy z jiných odborů za účelem chlastu jsou téměř pravidelné,“ dodal další pracovník odboru.

reklama poutak

Problémy s artikulací

Neprávem opomíjený bývá vedoucí finančního odboru Radim Carda, blízký přítel tajemníka Baláše a oblíbenec bývalého primátora Miroslava Pišťáka. „Na finančním odboru již v 7 hodin ráno běžně vítala příchozí do práce vůně slivovice. Hlavní účetní radnice Jindřich Smékal měl někdy i několikrát týdně problémy s artikulací,“ napsal nám informátor, dnes pracující mimo prostějovský magistrát.

Zkušenosti s hlavním účetním potvrdil i jiný námi oslovený bývalý zaměstnanec radnice. „Naše vedoucí s ním jednou potřebovala něco řešit a když za ním šla, byl tak namol, že mu nebylo rozumět ani slovo. Tak za ním musela jindy,“ vzpomíná s úsměvem.

Kdo nepije s námi, je proti nám

Na finančním odboru však byly v pracovní době běžné návštěvy chaty jednoho ze zaměstnanců v pracovní době s odkazem na jednání mimo radnici. „Všichni jsme o tom věděli, ale drželi ústa a krok, přijít o slušně placenou práci nikdo nechtěl. Zvláště na finančním odboru se pracovníci neposuzovali podle práce, ale podle toho, kdo jak byl u pana vedoucího oblíben. Já měl tu smůlu, že na mne padla pravda upraveného rčení kdo nepije s námi, je proti nám,“ vzpomíná bývalý zaměstnanec.

 

Naše redakce také v souvislosti s aférou alkoholu na radnici obdržela od jednoho našeho čtenáře verše, za které by se nemusel stydět ani básník prostějovské ČSSD Alois Mačák. Se souhlasem autora je zveřejňujeme:


Poblitý chodník na rohu radnice 

Plešatá hlava, placatá čepice 
Kdo to tu poblil? 
Kdo to tu pozvracel?
To se pan tajemník domů navracel! 
Volně podle Jiřího Wolkera... Poštovní schránka na rohu ulice...



Máte zkušenosti s tajemníkem magistrátu Balášem či jeho věrnými? Dotkla se Vás aféra platových tříd, kdy byli okradeni zřejmě desítky zaměstnanců radnice? Neváhejte se nám ozvat na cech@hanackyvecernik.cz. Vaše jméno v článku nezveřejníme, pokud si to budete přát.

Jakub Čech

Další články