Zde může být vaše reklama.

Co se letos chystá ve Vlastivědném muzeu Olomouc?

Co se letos chystá ve Vlastivědném muzeu Olomouc?

foto: VMO

02. 03. 2020 - 15:00

Vlastivědné muzeum v Olomouci patří mezi největší a nejstarší muzejní instituce v ČR. Zároveň má jeden z nejvýznamnějších sbírkových fondů ve státě, kdy v současné době spravuje na 2 miliony sbírkových předmětů. Již šest let patří mezi TOP 10 nejnavštěvovanějších muzeí a galerií v ČR. Ročně realizuje na 25 různých workshopů a výstav a mnoho dalších společensko-kulturních akcí.

V loňském roce mohli návštěvníci tohoto muzea, poprvé v Olomouci, shlédnout například exkluzivní výstavu Věstonické venuše nebo v únoru tohoto roku, taktéž poprvé v Olomouci, slavnou Keltskou kamennou hlavu. 

„Dovolte nám, abychom Vám představili to nejzajímavější z výstavních projektů roku 2020“, uvedl Antonín Valenta, mluvčí Vlastivědného muzea v Olomouci.
 
NEJVĚTŠÍ ZÁHADY A TAJEMSTVÍ SVĚTA 31. 1. – 31. 5. 2020
Křišťálová lebka, Turínské plátno, Ďáblova bible…
Na této exkluzivní výstavě, již nyní, mohou návštěvníci zhlédnout unikátní a běžně nepřístupnou sbírku spojenou s nejtajemnějšími předměty všech světadílů světa.
 
I přes skutečnost, že se samozřejmě jedná jen o kolekci kopií a reprodukcí, bylo velmi náročné je na výstavu zajistit. Pro zajištění všech exponátů bylo nutné doslova proletět celý svět a propojit se s TOP odborníky nejen několika zemí Evropy, ale i USA, Indie, Austrálie, Hondurasu a Číny.

„Vidět na jednom místě nejznámější záhadné výtvory světa bude pro návštěvníky Vlastivědného muzea v Olomouci  úžasný zážitek. Vystavujeme samozřejmě jen kopie a výstavní repliky a faksimile, ale i ty jsou mistrovsky zpracovány do nejmenších detailů a mohu Vás ubezpečit, že to bude stát za návštěvu,“ doplnil Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.
 
ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY 10. 9. 2020 – 3. 1. 2021
Jedna z nejúspěšnějších výstav prezentujících mistrovské kopie českých korunovačních klenotů, unikátního souboru ze sbírky Svatovítského pokladu, která bude tentokrát doplněna i o věrnou a ceněnou kopii Pražského jezulátka.
 
JIŘÍ LOUDA/ ŽIVOT MEZI ERBY 2. 10. – 22. 11. 2020
Výstava k 100. výročí narození předního českého heraldika.
Výstava připomene bohaté dílo i životní osudy pana Jiřího Loudy, významného českého heraldika, knihovníka a v neposlední řadě účastníka československého zahraničního odboje v letech 2. světové války. Během svého života vytvořil na dvě stě znaků měst a obcí. Rovněž byl autorem znaku České republiky a současné podoby prezidentské vlajky. 

Součástí slavnostního otevření výstavy bude i prezentace jeho dosud nepublikovaného rozsáhlého životního díla věnovaného erbům členů Podvazkového řádu (The Most Noble of the Garter) s názvem  Armorial of the Order of the Garter. Podvazkový řád je rytířský řád Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, založený roku 1348 anglickým králem Eduardem III. 
 
ALFONS MUCHA/ MISTR SECESE 9. 10. 2020 – 10. 1. 2021
Průřez mistrovou grafickou tvorbou. 
Slavné divadelní plakáty, litografie a mnohá další díla slavného českého malíře, grafika a designera Alfonse Muchy, která je pořádána ke 160. výročí jeho narození.

„Dále chystáme výstavní projekty k 100 letům českého divadla v Olomouci a k 10. výročí Krajského ředitelství Policie ČR. Aktuálně také naše muzeum také vydalo své první číslo Bedekru VMO, kde naleznete veškeré informace k Vlastivědnému muzeu v Olomouci. Jsem přesvědčen, že mnohý náš návštěvník netuší, co vše se v naší instituci nachází a jaká odborná pracoviště na špičkové úrovni zde máme… Rovněž se zde seznámíte s připravovanými akcemi v námi provozovaném zámku v Čechách pod Kosířem a v Arboretu v Bílé Lhotě. Budeme se těšit…“, uzavřel ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, Ing. Břetislav Holásek.

Další články