Zde může být vaše reklama.

Pohled do minulosti FOTO: Na Konviktu začala výstava fotografií z roku 1989

FOTO: Na Konviktu začala výstava fotografií z roku 1989

foto: Lukáš Blokša

13. 11. 2019 - 20:00

Listopadová hesla 1989, tak se jmenuje výstava, která dnes začala na univerzitním Konviktu. V jejím rámci si návštěvníci mohou prohlédnout fotografie Olomoučana Richarda Paráka, který zachytil listopadové a prosincové dění roku 1989.

"Myšlenka vznikla v srpnu, když Muzeum umění v Olomouci plánovalo i tyto fotografie do své výstavy, kde mají i další lidi z Olomouce. Tak jsem přišel s myšlenkou, že bychom zařadili i tyto fotografie. Předtím jsem o tom, že nějaké fotografie fotil i můj otec, vůbec nevěděl. Poslal jsem je na muzeum umění a navíc jsem z nich vyčlenil fotografie, které byly zaměřené na různá hesla. Přišlo mi totiž, že se jedná o čisté pole, které bychom mohli vyplnil," vysvětlil pro Hanácku Večerník původ vzniku výstavy Tomáš Parák, kurátor výstavy a zároveň i syn fotografa.

 

Ne každému Olomoučanovi se podařilo zachytit a vůbec zajímat se o celou tu situaci.
Tomáš Parák, kurátor a syn fotografa

 

Fotografie, které vyfotil jeho otec, v něm vyvolávají spoustu pocitů. "První slovo, které mě v tomto případě napadlo, byla hrdost. Ne každému Olomoučanovi se podařilo zachytit a vůbec zajímat se o celou tu situaci. Kdy můj otec se o ni zajímal už od úplného prvopočátku, jakmile se něco začalo dít i tady v Olomouci. Zúčastňoval se a sledoval všechny protesty studentů, zachytil všechny důležité momenty, ať už osmého prosince krabicovou zeď, tak i desátého prosince balónky na Palachově náměstí," dodal Parák s úsměvem.

Výstava fotografií, na kterých jsou zachycené převážně protesty tehdejších studentů Univerzity Palackého, ale i místních obyvatel proti komunistickému režimu, potrvá až do 27. listopadu. Zvědavci tak mohou během čtrnácti dnů kdykoliv zavítat na Konvikt. Výjimku tvoří pouze 15. a 16. listopad, kdy se fotografie v rámci Sametové klubové noci přesunou do Krytu civilní kultury v Bezručových sadech.

Další články