Zde může být vaše reklama.

Hesham Malik: Je to symbol, se kterým hinduisté a buddhisté začínají den

Hesham Malik: Je to symbol, se kterým hinduisté a buddhisté začínají den

02. 02. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Výstava Swastika, která probíhá v Galerii U mloka až do konce února, má kontroverzní pouze název. Jejím autorem je Hesham Malik, a na expozici je pozoruhodné minimálně to, že svastika nikde namalovaná není. "Je to ten příběh za ní," říká autor.

Co přesně znamená svastika?

Je to cesta života. Symbol, se kterým hinduisté a buddhisté začínají den. Moje babička ji vždycky nakreslila po probuzení. Já jsem jako dítě vždycky po probuzení nakreslil plus a mínus, a babička mi říkala - to děláš správně. To je přesně to, co svastika znamená. Čerpá z tebe to pozitivní a pomůže ti odvanout to negativní. Svastika je symbol, se kterým se aktivně pracuje.

Ve střední Evropě se nám k tomu symbolu váže jiná zkušenost, a ne právě pozitivní. Je to důvod toho, proč vystavujete zde?

Ano. Jako by to byla souhra náhod, která nás dovedla až sem. Ale věřím, že pokud je zde něco s negativním kontextem, nemusíme to tak nechat a můžeme se pokusit to zvrátit.

Chápou to lidé?

Myslím, že určitě. Až překvapivě. Je třeba se podívat na ten obraz a vidět ten mýtus za ním. Výstava je o příbězích spojených se svastikou. Souvisejí s historií v hinduismu a buddhismu.

Proč ale nikde na vystavených obrazech není namalovaná?

Svastika je ten příběh, který je za tím. Není to ten symbol samotný. Je to o harmonii, lásce, míru.

Proč jste si vybral právě Olomouc?

Mě se tady strašně líbí. Setkáváme se tady pouze s pomocí, lidé mě spontánně oslovují na ulici. Líbí se mi tady. Třeba na Silvestra mě pozvali na pivo. Nyní bydlíme s manželkou v Praze, ale možná se sem i přestěhujeme.

-vb-

 

 

Další články