Zde může být vaše reklama.

Trienále SEFO: Další výstava začala v katedrále svatého Václava

Trienále SEFO: Další výstava začala v katedrále svatého Václava

foto: Muzeum umění Olomouc

06. 08. 2021 - 20:00

Světelné obrazy, digitální animace a grafické listy jsou od včerejšího dne k vidění v sakrálních prostorách dómu sv. Václava v Olomouci. V rámci TRIENÁLE | SEFO | 2021 je zde vystavuje až do konce října výtvarník Jan Pamuła, jeden z otců počítačového umění v Polsku. Díky jedinečnému prostoru, který nabízí dómská krypta, mohou návštěvníci pomyslně vstoupit do jakéhosi dialogu mezi sakrálním a abstraktním uměním.

„Rozhodujícím obdobím pro Pamułův tvůrčí vývoj byla sedmdesátá léta, kdy se začal zabývat geometrickou abstrakcí, do které promítal svůj zájem o filozofii. Od té doby hledá systém, který by vizuálně zrcadlil univerzální zákony přírody. Tyto harmonicky působící obrazy, založené na matematických výpočtech, zároveň vykazují nezaměnitelné koloristické kvality,“ vysvětlil Ladislav Daněk, jeden z kurátorů výstavy z pořádajícího Muzea umění Olomouc.

Sedmdesátiletý umělec se ve svých dílech nevyhýbá využití nových technologií. Ty mu totiž pomáhají jeho barevné a tvarové kompozice postunout na další zajímavou úroveň.

„V posledních letech se ve své práci stále více věnuje také využití aktuálních světelných technologií, které mu v kombinaci digitálního zpracování s LED světlem nabízejí nové možnosti vyjádření“, dodává Štěpánka Bieleszová, spolukurátorka výstavy.

„Zatím poslední etapa, která v Pamułovi budí největší emoce, je tvorba light boxů a digitálních animací,“ doplňuje její kolegyně Helena Zápalková.

Informace o výstavě

VÝSTAVA | Jan Pamuła: Světelné objekty
ZAHÁJENÍ | 5. 8. 2021
TRVÁNÍ DO | 31. 10. 2021
MÍSTO | Krypta dómu sv. Václava v Olomouci

Další články