Zde může být vaše reklama.

Keltská kamenná hlava Vlastivědné muzeum vystaví další unikátní nález

Vlastivědné muzeum vystaví další unikátní nález

foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci, www.vmo.cz

27. 01. 2020 - 10:10

Po Věstonické Venuši Vlastivědné muzeum připravilo výstavu dalšího historického artefaktu světového významu.

„Návštěvník uvidí poprvé v Olomouci originál Keltské hlavy, ve světě nejznámějšího archeologického nálezu z ČR, kterou vystavíme společně s Národním muzeem. Kdo viděl originál Věstonické Venuše, ten musí vidět i originál Keltské hlavy,“ přiblížil připravovanou výstavu Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

Výstava, jejíž příprava trvala téměř dva roky, začne 11. února a potrvá pouze dva týdny. Hlavním lákadlem výstavy bude kamenná hlava, která byla nalezena v roce 1943 v pískovně Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku.

Originál tohoto artefaktu je k vidění pouze výjimečně. Ani v samotném Národním muzeu, kde je exponát uložen, nevystavují originál, ale jeho kopii.

Archeologové na základě nálezových okolností zařadili plastiku do mladší doby železné a nedaleko místa nálezu se rozkládal ohrazený areál, ve kterém pobýval privátní dvorec vysoce postaveného člena keltské společnosti. Výstava návštěvníky seznámí s etnikem Keltů „bude také rozšířena o cenné trojrozměrné exponáty – zbraně, ukázky keramiky, mince, šperky a jiné předměty denní potřeby – ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, které návštěvníkům přiblíží život v mladší době železné,“ upřesnil Lukáš Hlubek, kurátor Vlastivědného muzea v Olomouci.

Skvělé na tom všem je, že abyste mohli obdivovat díla věhlasných autorů nebo zcela unikátní historické nálezy, nemusíte jezdit ani do Prahy, ani do Paříže – stačí navštívit centrum Olomouckého kraje,“ doplnil Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

 

Otevírací doba výstavy:

Po – Ne 10 – 17 hod.

Další články