Zde může být vaše reklama.

Boží muka u Kobylé jsou opět důstojným místem

Boží muka u Kobylé jsou opět důstojným místem

02. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Boží muka a kamenný kříž, památky z druhé poloviny 18. století, rekonstruovaly od letošního května do července Lesy ČR u obce Kobylá nad Vidnávkou. Oba objekty tak opět mají původní barokní podobu. V rámci projektu za bezmála 700 tisíc korunse vybudoval také dřevěný altán s lavicemi a cyklostojany.

Boží muka spolu s kamenným křížem patří k nejstarším dochovaných pilířovým stavbám tohoto typu na Jesenicku. „Vzhledem k historické hodnotě obou památek jsme konzultovali renovaci s Národním památkovým ústavem a restaurátory. Boží muka jsou opět barokní včetně původní barevnosti,“ říká Jakub Matuška z Lesů ČR. Kříž s vyobrazením Panny Marie bolestné z roku 1806 je dokladem zručnosti místních kameníků. Oběma opraveným památkám požehnal 26. srpna tamější duchovní Jozef Florek z Bílé Vody.

Nový dřevěný přístřešek se sedlovou střechou a dva kamenné sedáky na malé vyhlídce oceňují čeští i polští cyklisté a turisté, kteří navštěvují cyklostezky v oblasti Černé Vody. Trasy vybudoval podnik Lesy ČR v roce 2014. Od letošního srpna si tu mohou lidé odpočinout v zastřešeném altánu, získat informace o historii místa a v klidu rozjímat při pohledu na Rychlebské hory.

-age-

Další články