Zde může být vaše reklama.

Statistici: Rostoucí ekonomiku kraje táhnou zemědělci

Statistici: Rostoucí ekonomiku kraje táhnou zemědělci

04. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Publikace Statistického úřadu Základní tendence demografického, sociálního a ekonomického vývoje Olomouckého kraje za rok 2015 konstatuje, že léta ekonomického propadu jsou definitivně za námi i v rámci Olomouckého kraje. Ekonomika se trvale zvedá, nemění se pouze poměr, kterým se Olomoucko podílí na celostátním HDP. Ten zůstává na nezměněné úrovni pouze 4,7%.

V přepočtu na obyvatele dosáhl hrubý domácí produkt v kraji hodnoty 314,5 tisíc korun, což ovšem bylo pouze 77,7% průměru ČR (404,8 tisíc korun na obyvatele). Vzhledem k tomu, že téměř čtvrtina HDP byla vytvořena v Praze (24,3%), dochází k významnému ovlivnění průměrné hodnoty HDP na jednoho obyvatele za celou Českou republiku.
 
Při srovnání průměrného HDP mimopražských krajů na obyvatele s hodnotou Olomouckého kraje dosáhl přepočet 90,5% průměru. Dosažená výše HDP na jednoho obyvatele v Olomouckém kraji byla po kraji Karlovarském a Ústeckém třetí nejnižší v ČR. V mezinárodním přepočtu HDP na 1 obyvatele v PPS (tj. ve standardu kupní síly) dosáhl Olomoucký kraj 65,8% průměru Evropské unie.

 

Krajskou ekonomiku táhne zemědělství

Nečekaně vynikající data vykázalo na Olomoucku zemědělství, jakkoli produkci zemědělského odvětví v Olomouckém kraji lze zatím
hodnotit pouze ze semidefinitivních dat za rok 2014. Podle předběžných údajů zemědělská produkce v kraji dosáhla v roce 2014 rekordních výsledků. Celkový objem zemědělské produkce 9,45 mld. Kč byl nejvyšší od roku 2003.
Meziroční nárůst dosáhl 8,2% (v běžných cenách). Vysoká sklizeň zaručila 5,96 mld. Kč z rostlinné výroby s meziročním zvýšením o 5,8 %. Ještě vyšší růst o 12,1% na 3,07 mld. Kč byl zjištěn u živočišné produkce. Po přepočtu zemědělské produkce na 1 ha obhospodařované zemědělské půdy (38,8 tisíc Kč/ha) se výsledky Olomouckého kraje pohybovaly ve středu mezikrajského srovnání (6. nejvyšší) těsně pod
průměrem ČR (39,0 tisíc Kč/ha). Podniky se sídlem v Olomouckém kraji hospodařily k 31.5. 2015 na rozloze 241,3 ha, z toho 173,0 ha tvořila orná půda. Meziročně došlo k opětovnému snížení rozlohy obhospodařované orné půdy o 1,3%. Za čísly stojí především nadprůměrná sklizeň hlavních obilovin. Dosažené výnosy hlavních plodin v zemědělských podnicích v kraji sice nebyly rekordní jako v roce 2014, ale patřily mezi
nejvyšší ve sledovaných letech. Příznivé vegetační podmínky ovlivnily především vysoký výnos u hlavníchobilovin. Naopak pokles produkce zaznamenala kukuřice sklizená na zrno i na zeleno a siláž, cukrovka technická a řepka.
-ms-

Další články