Zde může být vaše reklama.

Ulice k nákupnímu centru na Šibeníku se má jmenovat po Jiřím Pelikánovi. Vtip?, ptají se Olomoučané

Ulice k nákupnímu centru na Šibeníku se má jmenovat po Jiřím Pelikánovi. Vtip?, ptají se Olomoučané

12. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Překvapivou tiskovou zprávu zveřejnilo minulý týden město Olomouc. Část nově vznikající ulice, která bude kolmá na tř. Míru, a měla by být součástí plánovaného propojení do ulice Erenburgova, ponese jméno po olomouckém rodákovi Jiřím Pelikánovi, levicovém intelektuálovi a reformním komunistovi, který byl málem zavražděn Státní Bezpečností. Právě po něm má být pojmenována ulice k dalšímu chrámu konzumu v Olomouci.

Tedy pravděpodobně, protože investor a majitel pozemků v lokalitě jakékoli podrobnější informace o využití prostoru dosud tají. S ohledem na zázanmy ve veřejných databázích se nicméně důvodně předpokládá stavba dalšího nákupáku, proti čemuž se v Olomouci protestuje už několik let. Olomoučané považují pojmenování ulice obsluhující případné parkoviště pro obchodní centrum právě po Pelikánovi za urážku a aprílový vtip.

Ulice se po Jiřím Pelikánovi jmenují i jinde. Ale jaké!

Jak uvedl Magistrát v krátké tiskové zprávě, "ulice pojmenované po Jiřím Pelikánovi můžeme najít i v Římě a v Miláně." Což je ovšem pravda; jaké jsou to ale ulice! Ta milánská lemuje park, v klidové zóně města a s prolézačkami pro děti - viz foto.

pelikan milano

"V Olomouci ale zkrátka musí vést ke Kauflandu, nebo co tam vlastně postaví," kroutí hlavou nevěřícně 87 letá Anežka Novotná, která bydlí nedaleko Šibeníku a Jiřího Pelikána osobně znala.

"Pokud pojmenování ulice po Jiřím Pelikánovi nás přivede k tomu, abychom se seznámil s jeho pestrými osudy a zjistili přitom něco o dobru a zlu v komunistickém Československu, jsem pro," uvádí na dotaz Večerníku architekt Tomáš Pejpek. "Pokud ale chápeme pojmenování ulice jako prvoplánové a bezvýhradné ocenění dané osobnosti, byl bych se jménem Jiřího Pelikána opatrný," dodává.

Pocházel z umělecké rodiny a celý život byl levicově orientovaným intelektuálem a reformním komunistou. Za války byl 5 měsíců vězněn gestapem, po propuštění z vězení se od roku 1941 až do konce války skrýval na neznámém místě (ukrýval se na Kořenci /Boskovicko/, kde má v místním muzeu pamětní síň, zachycující jeho život a působení v této obci). Proto byla uvězněna jeho matka, která zahynula v koncentračním táboře. Po válce se stal aktivním mládežnickým a svazáckým funkcionářem. On sám si později vyčítal, že byl spoluzodpovědný za vyhazování studentů z vysokých škol po únoru 1948, protože stál v čele tzv. vyakčňovací komise, která měla na svědomí vyhození tisíců vysokoškoláků.  Na počátku šeesátých let  byl jmenován do funkce ústředního ředitele Československé televize, kde v roce 1968 zastával silně reformní postoje. I díky němu televize mnohem svobodněji informovala veřejnost o tehdejším politickém dění. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 byl „odsunut“ do diplomatických služeb a stal se kulturním atašé československého velvyslanectví v Itálii. V roce 1969 se odmítl vrátit do vlasti, za což byl doma zbaven poslaneckého mandátu. V Itálii požádal o politický azyl a hned se zapojil do místního politického dění. V roce 1977 získal italské občanství a od roku 1979 působil po dvě volební období  jako poslanec Evropského parlamentu. Po roce 1990 působil krátce jako poradce československého prezidenta Václava Havla.

-ms-

Další články