Zde může být vaše reklama.

Nízké platové třídy měly i pracovnice matriky. Ukradené peníze jim radnice ani tajemník Baláš nevrátí

Nízké platové třídy měly i pracovnice matriky. Ukradené peníze jim radnice ani tajemník Baláš nevrátí

09. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nejen zaměstnanci Stavebního úřadu prostějovského magistrátu byli v posledních letech v nižší platové třídě, než na jakou mají nárok. Podle zdrojů Hanáckého Večerníku byli o část platu ochuzeni také pracovníci městské matriky. Radnice se jim však nechystá tu část platů, o kterou pochybením tajemníka Baláše přišli, zaplatit.

Před týdnem jsme upozornili na praxi vedení prostějovského magistrátu, kdy úředníci Stavebního úřadu byli protiprávně zařazeni v nižší platové třídě, než na jakou měli právo. Když se na problém snažili poukázat, nikdo se tím nezabýval s tím, že prostě nemají nárok. Nyní se vzbouřili a jeden z pracovníků se dokonce obrátil na příslušné orgány. Každý měsíc zaměstnanci přicházeli o částku přesahující dva tisíce korun – poškozeni však byli i při výpočtu výše důchodu či nemocenských dávek. Část doby je přitom už promlčena a peníze za některé roky tak dotyční už nikdy neuvidí.

reklama poutak

V rámci magistrátu ovšem nebyli jediní, kteří byli takto okrádáni. Podle zjištění Hanáckého Večerníku byly o třídu níž také tři pracovnice z oddělení matriky odboru občanských záležitostí. Byly vedeny v osmé platové třídě, nárok přitom měly na devátou, protože práci vykonávají u úřadu obce s rozšířenou působností. Věc nejprve probraly se svými vedoucími, k přiznání vyšších platových tříd ale došlo až poté, co se na stavebním úřadě ozval jeho končící zaměstnanec – právník Radoslav Strouhal. „Byla jim sice zvednuta platová třída, ale již nedostaly doplatek za 3 roky zpětně. V současné době se chtějí ozvat i na odboru životního prostředí, kde rovněž vykonávají činnosti, které jsou nesprávně ohodnoceny,“ sdělil náš informátor obeznámený se situací na prostějovské radnici.

Dostat se k penězům, o které byly v posledních letech připraveny, přitom nebude jednoduché. „Bojí se ozvat vzhledem k tomu, co se na radnici děje,“ uvedl další zdroj z radnice s poukazem na to, že radniční odborářka Věra Netušilová byla poté, co požádala o zaplacení rozdílu v třídách potrestána snížením platu a odebrání části agendy, na niž má jako jedna z mála pracovníků kvalifikaci. Kromě toho musela i „na kobereček“ k tajemníkovi magistrátu Lubomíru Balášovi, který jí půl hodiny vyčítal, že se ozvala. Netušilová navíc čeká na odpověď primátorky Raškové (ČSSD), na kterou se s problémem obrátila. Jedinou možností jak finance za poslední tři roky vymoci, je žaloba na soud. Vzhledem k atmosféře, jaká v instituci stále panuje, se toto očekávat nedá, z obavy ze msty od vlivných osob v okolí tajemníka Baláše.

Tisková mluvčí magistrátu Gáborová případ nekomentuje s tím, že ke kauze nemá informace. Nyní budeme sledovat, zda situaci už bude nějak řešit primátorka města Alena Rašková. Vzhledem k jejím přátelským stykům s Lubomírem Balášem je to ale nepravděpodobné. Podle našich zdrojů o personální vyvození důsledků nestojí ani koaliční partneři sociálních demokratů.

Naproti tomu mimo radnici se ozývá tvrdá kritika. „Lubomír Baláš by měl nyní sáhnout do své, nikoli magistrátní kasy, a škodu, kterou způsobil, uhradit. Mimochodem, vzhledem k výši škody je to trestný čin jak vyšitý,“ myslí si například právník Petr Bouda.

V nejbližších dnech přinese Hanácký Večerník reakce opozičních zastupitelů na celou aféru.

Jakub Čech

Další články