Zde může být vaše reklama.

Olympijské centrum: ústní půjčka na 23 milionů může být neplatná

Olympijské centrum: ústní půjčka na 23 milionů může být neplatná

08. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na další problémy má zaděláno připravované olympijské sportovní centrum v Prostějově. Spolek Prostějov olympijský, který za stavbou stojí, si totiž půjčil 23 milionů korun od Tenisového klubu. Skutečný původ peněz je ale neznámý. Jak zjistil Hanácký Večerník, půjčka navíc nemusí být platná. Nejedná se o první problém rozestavěné haly, za kterou stojí prostějovský tenisový boss Miroslav Černošek.

Chystané olympijské centrum, které roste na místě bývalého sokolského koupaliště za velodromem v Prostějově, doprovází problémy už od samého začátku příprav stavby. Za projektem stojí spolek Prostějov olympijský, ve kterém je kromě prostějovské radnice a olomouckého hejtmanství také Tenisový klub spojený s osobou kontroverzního podnikatele Miroslava Černoška. Na právní nedořešenosti upozorňovali od samého začátku prostějovští opoziční zastupitelé. Vysloužili si tak tlak ze strany s radnicí spřízněného média, ale i označení za kokoty, které na jejich adresu pronesl šéf poslanců hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek v soukromém rozhovoru s exprimátorem města Miroslavem Pišťákem o přestávce při jednání zastupitelstva. Jejich hovor však zachytily radniční mikrofony a nahrávka se tak dostala na veřejnost.

NAHRÁVKA ZDE: Tělocvična za miliony: Faltýnkova nahrávka, lži v žádosti o dotaci a program šitý na míru

Zásadnější problém ale přišel letos na jaře, když Policie zadržela náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která měla problematiku dotací v gesci. Právě s příspěvkem státu totiž prostějovský projekt od začátku počítá, podle informací deníku Právo byl program šitý na míru právě prostějovské hale. Po policejním zásahu nicméně bylo rozdělování dotací zastaveno.

Tou dobou už byla ale tělocvična rozestavěná, ale bez finančního krytí. Už v dubnu tak za spolek Prostějov olympijský dojednal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO) půjčku ve výši 23 milionu. „V Prostějově došlo dne 19. 4. 2017 k ústní dohodě, že ze strany spolku Tenisový klub Prostějov jako zapůjčitele bude poskytnuta spolku Prostějov olympijský, z. s. jako vydlužiteli peněžitá zápůjčka ve výši 23 milionů Kč,“ potvrdila informaci vedoucí odboru kancelář ředitele Krajského úřadu Olomouckého kraje Svatava Špalková.

Jenže právě v ústní podobě půjčky může být problém. Hanácký Večerník získal vyjádření neziskové organizace Oživení, která se zabývá otevřeností veřejné správy a bojem proti korupci. „Tato ústní dohoda je podle našeho názoru obcházením zákona, který jasně říká, že musí být o smlouvě nějaký záznam. V konečném důsledku by pak smlouva měla být neplatná, pokud nebude v náležité formě zveřejněna do 3 měsíců od uzavření v registru smluv,“ vyjádřila se analytička Oživení Šárka Trunkatová. Že si je spolek Prostějov olympijský vědom povinností vyplývajících ze zákona o registru smluv přitom potvrzuje to, že ve veřejné evidenci několik smluv sám zveřejnil.

Původ 23 milionů není jasný. Prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová upozornila na fakt, že Tenisový klub Prostějov takové prostředky podle zveřejněných účetních závěrek nevygeneroval.  „Vím, kde je zdroj peněz, ale nebudu o tom mluvit,“ vyjádřila se prostějovská primátorka Alena Rašková pro deník MF Dnes. Hejtman Ladislav Okleštěk na stejnou otázku redakce HV nereagoval ani po 43 dnech od jejího odeslání.

Dalším problémem jsou ale nepravdivé údaje v žádosti o dotaci, kterou spolek dal v říjnu loňského roku na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Jako předseda představenstva je označen hejtman Okleštěk, i když ten při výkonu funkce pouze zastupuje Olomoucký kraj. Podobně mylně je označen také Miroslav Černošek. Jako statutární orgán se pod žádost někdo podepsal osobním podpisem namísto razítka Olomouckého kraje. „Formálně je podpis pana Oklešťka špatně, měl by vždy uvádět funkci a název právnické osoby, v jejímž zastoupení jedná,“ uvedla pro HV Trunkatová s tím, že faktický vliv pochybení mít zřejmě nebude. „Skutečně si nedokážu vysvětlit, jak je možné, že hejtman neví, jakým způsobem mají být písemnosti právnických osob, které zastupuje, označeny a podepsány. Jeho jednání by v budoucnu mohlo poškodit kraj,“ varuje člen Strany zelených v Olomouckém kraji Ondřej Plachý.

Nejedná se o jediný podezřelý údaj v nové žádosti o dotaci. V kolonce kontaktní spojení – gestor žadatele o dotaci je uveden Ivan Pospíšil, někdejší ředitel prostějovské základní školy Dr. Horáka, který byl ze své funkce odvolán pro milionové nesrovnalosti v účetnictví. U Pospíšila je uvedena funkce výkonného ředitele, podle stanov spolku ale žádná taková pozice neexistuje.

 

Jakub Čech

Další články