Zde může být vaše reklama.

Prostějovské Muzeum dostalo pokutu. Porušilo zákon o ochraně osobních údajů

Prostějovské Muzeum dostalo pokutu. Porušilo zákon o ochraně osobních údajů

01. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ředitel Muzea a galerie v Prostějově Daniel Zádrapa má další problém. Jako právnická osoba Muzeum totiž spáchalo přestupek, když na svém webu zveřejnilo osobní údaje žadatele o informace. O přestupku a pokutě pravomocně rozhodl Úřad pro ochranu osobních údajů.

Zákon o svobodném přístupu k informacím, takzvaná stošestka, nařizuje povinným subjektům poskytovat informace ze své působnosti. Povinným subjektem jsou ministerstva, úřady, radnice, ale i veřejné instituce jako jsou školy či kulturní a sportovní příspěvkové organizace. Kromě toho musí být poskytnuté informace zveřejněny i na webu instituce, aby k nim mohl mít přístup každý. Poskytovatelé informací se tak i brání případnému zahlcení kvůli jednomu dokumentu ze strany většího množství žadatelů.

Prostějovské Muzeum však na svém webu uveřejnilo scany žádostí včetně osobních údajů žadatele – data narození a adresy bydliště. „Tím (organizace – pozn. red.) porušila povinnost zpracovávat osobní údaje pouze v souladu s účelem, k němuž byly shromažďovány a k jinému účelu jen v mezích ustanovení § 3 odst. 6 tohoto zákona, nebo pokud k tomu dal subjekt údajů předem souhlas,“ konstatovala ředitelka kontrolního odboru Úřadu pro ochranu osobních údajů Vanda Foldová v rozhodnutí, jehož znění má Hanácký Večerník k dispozici.

Úřad zároveň Muzeu udělil pokutu 1 500 korun a povinnost nahradit náhrady řízení ve výši jedné tisícikoruny. „Závažnost přestupku snižuje skutečnost, že jednáním obviněné (příspěvkové organizace Muzeum a galerie v Prostějově – pozn. red.) byl dotčen pouze jeden subjekt údajů. Za snižující míru společenské škodlivosti přestupku pak považuje správní orgán též povahu činnosti obviněné, která není v oblasti poskytování informací ani zpracování osobních údajů profesionálem,“ doplnila Foldová.

Sám ředitel Muzea Daniel Zádrapa (ČSSD), který je za situaci odpovědný, na dotazy HV nereagoval. Zřizovatel Muzea, Olomoucký kraj rozhodnutí Úřadu respektuje. „Zveřejnění osobních údajů bylo ze strany muzea chybné a muzeu proto byla úřadem uložena pokuta. Kraj vnímá, že Úřad pro ochranu osobních údajů zohlednil při rozhodování o míře provinění skutečnost, že muzeum není profesionálem při zpracování osobních údajů a uložil mu pokutu na dolní hranici sazby. Vyměřenou pokutu, stejně jako správní poplatek, muzeum již uhradilo,“ ujistila Eva Knajblová z oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů Krajského úřadu Olomouckého kraje s tím, že muzeum již zakoupilo speciální anonymizační software pro úpravu dokumentů.

Na dotaz HV, zda bude škoda vymáhána po viníkovi, ale Knajblová nereagovala.

U ředitele Muzea Zádrapy se přitom nejedná o první kontroverzní krok. Na jaře 2015 vyhnal z prostor Špalíčku provozovatelku kavárny Ivetu Valentovou, která se stala nepohodlnou, protože plánovala v kavárně uskutečnit koncert nesouhlasu s účastí komunistů v Radě města Prostějova. Zádrapa tehdy výpověď z nájmu odůvodnil tím, že Muzeum bude provozovat kavárnu ve vlastní režii od září. Otevřel ji však až v červnu 2017, prostory tak nechal ležet ladem. Kritice čelí také kvůli chování k zaměstnancům, neloajální pracovníci dostali už před časem výpověď. Kvůli možným pracovněprávním pochybením už instituce čelí kontrole Státního úřadu inspekce práce.

Předmětná žádost o informace se přitom týkala právě otevření kavárny a právních předpisů vůči zaměstnancům Muzea.

Jakub Čech

Další články