Zde může být vaše reklama.

Prostějovské Vodovody flagrantně porušují zákon, vedení města to neřeší

Prostějovské Vodovody flagrantně porušují zákon, vedení města to neřeší

20. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Informační povinnost pro státní instituce, úřady či městské firmy, je v české legislativě už od přelomu tisíciletí. V praxi to znamená, že tyto subjekty musí odpovídat na žádosti fyzických osob o informace. Prostějovským Vodovodům a kanalizacím je to ale jedno. Tvrdí, že se na ně zákon nevztahuje a na žádosti nereagují. Flagrantní porušování zákonů neřeší ani městští zástupci v orgánech společnosti, ani prostějovská primátorka Alena Rašková.

Kauzami souvisejícími s prostějovskou městskou společností Vodovody a kanalizace (VaK) se Hanácký Večerník zabývá dlouhodobě.  V představenstvu společnosti sedí a statisícové odměny z veřejných peněz pobírá sociální demokrat Miroslav Hanák, Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek (ANO 2011). Město dále zastupuje náměstek primátorky Jiří Pospíšil (Pévéčko). V dozorčí radě působí bývalý člen ODS Radek Zacpal, komunistický radní Václav Šmíd a inženýr Dušan Opletal. Třeba zmíněný Faltýnek si v roce 2014 přišel na 233 tisíc.

Koncem loňského roku jsme rovněž poukázali na vedlejšák, který ve společnosti vykonával a možná ještě vykonává tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš. Ten si přišel na celkové odměny přes 1,3 milionu při průměrné hodinové sazbě 1300 korun. Kvůli možnému porušení zákona o střetu zájmů měl navíc Baláš problémy v přestupkovém řízení.

Co Baláš ve společnosti vlastně dělal, zjistit nelze. Společnost totiž nereaguje na žádosti o informace s tím, že není povinným subjektem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. "Odmítnutí poskytnutí informací, ačkoliv je k tomu zákonná povinnost, je nejčastěji prvním znakem určitého závažnějšího problému," uvedl expert Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.

hvrek

Už v prosinci loňského roku jsme se dotázali prostějovské primátorky Aleny Raškové z (ČSSD), co hodlá s problémem dělat. „Ředitele společnosti i zástupce města v orgánech společnosti upozornila na to, že se uplatnění zákona na společnost VaK vztahuje,“ sdělila 9. prosince Rašková. Na náš dotaz, že jako primátorka města, které je majoritním vlastníkem mohla podniknout i jiné kroky, než jen prosit ředitele, reagovala nesouhlasně: „VaK má právní subjektivitu a rozhoduje samostatně a za svá rozhodnutí nese i plnou odpovědnost.“

Míč tak je na zastupitelích, kteří mohou tuto otázku otevřít na svém jednání. A po svých zástupcích v orgánech společnosti žádat, aby dohlédli na to, že firma nebude porušovat zákon. Jedinou cestou, jak zde právo na informace bez politické vůle vymoci, je žaloba na příslušný správní soud.

 

Jakub Čech

Další články