Zde může být vaše reklama.

Skandál na prostějovské radnici: úředníci byli sedm let v nižší platové třídě, než na jakou měli nárok

Skandál na prostějovské radnici: úředníci byli sedm let v nižší platové třídě, než na jakou měli nárok

02. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský magistrát čelí skandálu, jaký už léta nebyl. Několik desítek jeho zaměstnanců bylo neoprávněně vedeno v nižší platové třídě, než na jakou měli nárok a ti tak přišli o nemalou část z platů. Za chybou přitom stojí tajemník Magistrátu Lubomír Baláš, který protiprávní rozhodnutí o zařazení do platových tříd vydával. Na výtky zaměstnanců, že mají nárok na víc, v minulosti nereagoval. Nyní se úředníci vzbouřili a snaží se situaci řešit. Hanácký Večerník případ otevírá jako první z médií v kraji.

Problém se v tuto chvíli týká zejména zaměstnanců Stavebního úřadu, ale podle zjištění Hanáckého Večerníku se ozvou i úředníci jiných odborů magistrátu. Musejí přitom překonat strach z magistrátního vedení, protože jak jsme informovali už před časem, kontroverzní tajemník Lubomír Baláš vládne nad zaměstnanci velmi tvrdou rukou.

O třídu níž

Právě zaměstnanci Stavebního úřadu vykonávají čistě takzvanou přenesenou působnost, znamená to, že pracují pro státní správu, nikoliv pro město a jeho politické vedení. Na jejich platy tak radnice dostává každý rok miliony od Ministerstva vnitra, nařízení vlády přitom stanoví, v jaké platové třídě má být ten či onen pracovník. „Zaměstnanci stavebního úřadu byli zcela nesprávně zařazeni na pozici technik – katalog prací však takový pojem vůbec nezná, měli být správně zařazeni na pozici referent. S tímto nesprávným zařazením potom souvisí i nesprávné zařazení do platové třídy, kdy od října 2010 mělo být postupováno podle nového nařízení vlády,“ popsal náš zdroj z útrob prostějovského magistrátu. „Technici“ tak brali plat v 9. platové třídě, místo v 10. na kterou měli po celé roky nárok.

Finanční rozdíl mezi jednotlivými třídami je mezi 2 000 až 2 700 Kč za měsíc. Při době sedmi let to může dělat více než 200 tisíc. Nevratně poškozeni však byli všichni na důchodech, které se budou počítat z nižší částky a také ve výpočtu nemocenských dávek v případě pracovní neschopnosti.

O peníze přišel i právník Stavebního úřadu Radoslav Strouhal. Ten byl pro změnu zařazen do desáté platové třídy, místo jedenácté. „Na toto nesprávné zařazení byl zaměstnavatel několikrát ústně při různých poradách upozorněn, ale vždy to končilo slovy „nemáte nárok“. Pouze ze strachu o pracovní místo se dlouhé roky nikdo neodvážil důrazněji ozvat. Změna nastala až v listopadu 2016, kdy jsem se na poradě stavebního úřadu s tajemníkem zcela otevřeně vyjádřil, že je porušován zákon,“ popsal pro HV Radoslav Strouhal s tím, že reakce tajemníka byla „přímo úměrná jeho vystoupení“.

Tisková mluvčí mlčí

„Následně jsem zaměstnavateli podal návrh na mimosoudní vyrovnání s tím, že požaduji doplatit nevyplacenou mzdu zpětně od 1. 10. 2010. Zaměstnavatel toto odmítl a přiznal mi mzdu pouze za poslední 3 roky s tím, že zbytek je promlčen. Promlčení však neznamená, že by nárok zanikl, jen jej nelze soudně vynutit, nic tedy zaměstnavateli nebrání tuto částku uznat, ale to by pan tajemník musel potlačit své ego a aroganci,“ dodal Strouhal, který posléze peníze dostal.

Jeho boj však neměl vliv na platy ostatních, s těmi Baláš stále nic nedělal. Zapojit se musela až radniční odborová organizace. Její předsedkyně však byla za tento krok rovněž potrestána – skončila o platovou třídu níž.

Tisková mluvčí radnice Jana Gáborová případ odmítá komentovat. „Nemám k tomu žádné informace,“ sdělila na dotaz HV.

Jaký bude další postup v kauze, kdy zaměstnanci byli vedením magistrátu de facto okradeni o svůj plat, budeme informovat.

Jakub Čech

 

Další články