Zde může být vaše reklama.

Úředníci požádali o vyšší platovou třídu. Nadřízená jim hrozila vyhazovem a obvinila je z chamtivosti

Úředníci požádali o vyšší platovou třídu. Nadřízená jim hrozila vyhazovem a obvinila je z chamtivosti

13. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nervozita na prostějovské radnici po zveřejnění informací o chybných platových třídách pro zaměstnance vzrostla. Tajemník Baláš se spolu se svými věrnými přáteli z řad vedoucích snaží zatajit před politiky i před veřejností, kolika zaměstnanců se kauza týká. Na úředníky dotčených odborů je vyvíjen nátlak, hrozí jim vyhazovem a obviňují je z hamižnosti.

Když se v lednu na radnici začalo mluvit o tom, že někteří zaměstnanci roky brali nižší plat, než na jaký měli podle platného nařízení vlády nárok, byli vedoucí odborů pověřeni, aby zkontrolovali platové zařazení svých podřízených. Někteří z nich si práci ulehčili a k tomu stejnému vyzvali samotné pracovníky.
Na odboru životního prostředí se několik lidí ozvalo a požádalo o zvýšení platové třídy, na kterou mají podle platných předpisů právo. Teď nastal ze strany radničních bossů obrat. Před radními i důvěřivou primátorkou Alenou Raškovou se snaží zatajit celý rozsah aféry a skutečné množství zaměstnanců, kteří byli okrádáni. Vedoucí odboru Martina Cetkovská tam podřízené důrazně vyzvala, aby tuto svoji žádost stáhli. Podle našich poznatků jim měla i vyhrožovat tím, že přijdou o práci. „Všichni všem teď hrozí vyhazovem. Jedna zaměstnankyně to schytala za to, že prý pustila informace do novin,“ popsal náš zdroj působící na jiném odboru na prostějovské radnici.

Naproti tomu odborová organizace bude se špičkami města vést jednání. V minulých dnech přitom někteří vlivní úředníci zastrašovali i odboráře. Ti obdrželi právní analýzy týkající se loajality k zaměstnavateli.

Tisková mluvčí magistrátu Jana Gáborová odmítla už před časem aféru komentovat s tím, že k tomu nemá žádné reakce. O stanovisko jsme požádali také sociálně demokratickou senátorku a bývalou místostarostku Prostějova Boženu Sekaninovou, ale ani ta nezareagovala.

reklama poutak

Hanácký Večerník v příštích dnech odhalí další odbory prostějovského magistrátu, kterých se problém týká. Scénář skupiny okolo tajemníka Lubomíra Baláše utajit rozsah celé aféry se tak nedaří. Zda bude problém vedení města v čele s primátorkou Alenou Raškovou řešit, se ukáže v nejbližších týdnech.

Doplněno: Redakce Hanáckého Večerníku sděluje, že s dotyčnou úřednicí nekomunikovala a ta nám neposkytovala žádné informace. Naše zdroje působí v rámci jiných odborů magistrátu.

Jakub Čech

Další články