Zde může být vaše reklama.

Za SPD do Senátu na Prostějovsku kandiduje Pavel Dopita

Za SPD do Senátu na Prostějovsku kandiduje Pavel Dopita

31. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Další kandidát do Senátu na Prostějovsku pro volby, které se uskuteční už letos na podzim, je jasný. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury do voleb vyšle informatika Pavla Dopitu. Informaci HV potvrdil sám Dopita.

Po šesti letech budou obyvatelé okresu Prostějov a několika obcí Přerovska volit svého senátora. Mandát vyprší dosavadní senátorce Boženě Sekaninové (ČSSD), která v horní komoře Parlamentu působí už od roku 2006. Sekaninová se již nechala slyšet, že by mandát chtěla obhajovat. Uvnitř ČSSD má ale dva rivaly: bývalého poslance Pavla Holíka a náměstka hejtmana Ladislava Hynka.

Kandidaturu již potvrdila bývalá poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. „Vyjednávání o podpoře probíhají. O jejich výsledku bude možné informovat, až budou ukončena,“ reagovala na dotaz, zda má již podporu i některé z dalších politických stran. Za hnutí ANO bude kandidovat starostka obce Vranovice – Kelčice Irena Blažková.

V souvislosti se senátními volbami se už skloňuje několik dalších jmen, například bývalého ředitele Cyrilometodějského gymnázia Jaroslava Fidrmuce (KDU-ČSL), starosty Troubek Radka Brázdy (STAN) nebo advokáta Miroslava Burgeta, který neúspěšně usiloval o podporu Pirátů. Za ODS kandidaturu zvažuje starosta Tovačova Leon Bouchal. „Moje případná kandidatura do podzimních senátních voleb není prozatím uzavřená. Jsem aktivním členem ODS, a pokud budu kandidovat, tak zcela jistě s podporou ODS,“ vyjádřil se před časem Bouchal.

Jak zjistil Hanácký Večerník, teď však má o svém kandidátovi jasno další parlamentní strana. SPD Tomia Okamury do voleb vyšle informatika, ale také pedagoga na soukromém Evropském polytechnickém institutu Pavla Dopitu. Toho už jako kandidáta schválily orgány Okamurova hnutí. „Potvrzuji, byl jsem navržen, souhlasil jsem s kandidaturou do senátu a prošel jsem úspěšně primárkami SPD,“ reagoval Dopita na dotaz HV.

V nejbližší době s ním přineseme rozhovor. Zajímá nás, jak se dívá na aktuální aféry SPD. Její bývalý tajemník je aktuálně trestně stíhaný za své výroky, kdy na půdě sněmovny mluvil o tom, že je třeba Židy nebo homosexuály posílat do plynu. Další funkcionáře strany vyšetřuje Policie v souvislosti s popíráním holokaustu.

Dopita založil spolek Naše Vrahovice v této části Prostějova. V roce 2014 kandidoval do prostějovského zastupitelstva z 11. místa kandidátky hnutí ANO 2011, ale neuspěl.

 

Jakub Čech

Další články