Zde může být vaše reklama.

Do Kroměříže se vrací natáčení dalších dílů Marie Terezie

Do Kroměříže se vrací natáčení dalších dílů Marie Terezie

27. 05. 2019 - 06:00

Výpravná minisérie o slavné rakouské císařovně měla předloni o Vánocích obrovský úspěch, a to zdaleka nejen v Česku. Sledovalo ji spousta diváků i v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. Bylo tedy jasné, že bude chtít Česká televize pokračovat v natáčení. Ve dvou nových dílech se filmaři opět vracejí do Kroměříže a do Valtic. Natáčet se začalo v dubnu.

Marie Terezie nebude vést pouze válku o habsburské dědictví, ale i o své manželství s Františkem Štěpánem. Scénář napsala opět Mirka Zlatníková, režie zůstává také stejná - natáčení se ujme Robert Dornhelm. Nezmění se ani hlavní herci - Marii Terezii ztvární rakouská herečka z Burgtheatru Marie Luise Stockinger, jejího manžela Františka Štěpána Lotrinského Vojtěch Kotek.

Nové díly Marie Terezie budou více o politice
„Zatímco první dva díly byly o jejich vztahu, tentokrát se posouváme více do politických témat, protože se odehrává válka o habsburské dědictví. A František Štěpán se více zapojuje do politických událostí, což samozřejmě vyvolává konflikty uvnitř jejich vztahu,“ řekl ČTK představitel manžela Marie Terezie Vojtěch Kotek.
Natáčení Marie Terezie je nerozsáhlejší koprodukcí, ve které Česká televize kdy figurovala. Tři sta let po narození Marie Terezie vznikla na počest této panovnice eriálová podívaná, která sklízí příznivé kritikyy i výrazný divácký a mediální zájem. Čtyři koprodukční státy jsou ale zastoupeny nejen mezi herci, ale i mezi tvůrci. Výpravný snímek se začal natáčet vloni na jaře, herci do kamery mluvili svou mateřštinou, pro verzi konkrétní země pak byli předabováni. Vznik kostýmního dramatu iniciovala původně Česká televize, která poté přizvala ještě další koproducenty.
Region se vrací na mapu filmového průmyslu. Natáčet se zde bude i Aristokratka a Zátopek
Marie Terezie ale není jediný filmový projekt, který se bude na Zlínsku natáčet. Míří zde letos řada filmových projektů. Filmovou sezónu ve Zlínském kraji symbolicky zahájí štáb filmu ’Poslední aristokratka’ režiséra Jiřího Vejdělka. Ten se bude v polovině února pohybovat na zámku v Buchlovicích a v březnu i v Leteckém muzeu v Kunovicích. Na place se objeví například Hynek Čermák, Táňa Vilhelmová, Martin Pechlát nebo Vojta Kotek. Ten o pár týdnů později přijede do Kroměříže natáčet Marii Terezii. Historickému tématu se plánuje věnovat i další z projektů realizovaných z části ve Zlíně – film Davida Ondříčka Zátopek. První klapka by mohla padnout na přelomu dubna a května. Ke snímkům, které v regionu letos za podpory Zlínského kraje vzniknou, se dále řadí rodinné drama Erhart a pohádka Největší dar.

Další články