Zde může být vaše reklama.

AFO 2019 Hlavní host 54. ročníku festivalu? Richard Dawkins

Hlavní host 54. ročníku festivalu? Richard Dawkins

21. 04. 2019 - 09:00

Už v úterý začíná 54. ročník festivalu Academia Film Olomouc, který jako každý rok má přinést do Olomouce výběr toho nejlepšího ze světa vědy. Letošní ročník láká hlavně na slavného evolučního biologa Richarda Dawkinse, který se na festival vrací po čtyřech letech. Podle svých vlastních slov v tomto dělá výjimku, protože běžně už do zahraničí na přednášky necestuje.

Pokud máte rádi seriál Vikingové, nesmíte si nechat ujít přednášku s jeho tvůrcem Michaelem Hirstem, který přijede se svou dcerou, herečkou Georgií Hirst, která v seriálu taky hraje. Vzdát díky české egyptologii přijede egyptský Indiana Jones Zahi Hawass.

Tématem letošního festivalu je Mýtus. Nejen, že se bude prolínat všemi šesti dny festivalu, ale dostal také vlastní sekci, která se zaměří na principy fungování mýtů a jejich vliv na lidské vnímání světa, ale představí i nové poznatky a zajímavosti z mytologií zrozených s prastarými civilizacemi. Princip zpochybňování pravdy a její ohýbání do podoby mýtů se stal i klíčovým námětem letošního festivalového vizuálu.

Zpochybněny tak byly plakáty a zveřejněné programové sekce. Plakáty byly strženy a sekce se ukázaly být falešnými, sami jsme vytvořili mýtus a nechali na fanoušcích, zda jej odhalí nebo nekriticky přijmou.

Konceptuální přístup k letošnímu strhávacímu vizuálu, který symbolizuje boření mýtů, bude pokračovat i nadále před a během festivalu. „S tímto principem boření nebo prolínání vrstev/informací chceme pracovat i v dalších výstupech, a udržet tak naše fanoušky neustále ve
střehu. Stejně jako je tomu v dnešním světě při získávání informací a rozlišování toho, co je mýtus a co je pravda. Výrazná až agresivní estetika vizuálu je nejen nepřehlédnutelná, ale hlavně odkazuje k
jedné z programových sekcí festivalu – Propagandě. Budujeme tedy kult či mýtus zvaný #AFO54,” říká k festivalovému vizuálu dvorní AFO grafik, Radim Měsíc.

AFO54 bude ročníkem výročí a poct. Česká egyptologie, která má celosvětové renomé, letos oslaví 100. výročí a nestane se tak nikde jinde než právě na AFO. Kromě archeologa a egyptologa Zahiho Hawasse přijede také Mostafa Waziri, generální tajemník Nejvyšší rady egyptských památek.

Dalším důležitým výročím je 50. let od prvního přistání na Měsíci. Posádka Apollo 11 vstoupila na měsíční povrch 20. července 1969 a následovalo ji několik dalších misí. Právě Měsíc bude jednou z tematických programových sekcí letošního ročníku. Návštěvníci se mohou těšit na výběr dokumentárních i fikčních filmů s měsíční tématikou, za spolupráce s Hvězdárnou Brno vznikne debatní panel, který představí minulost i budoucnost výprav na Měsíc a o své zkušenosti se podělí i kosmonauti Vladimír Remek a Ivan Bella.

Poznání a vzdělávání by mělo být dostupné všem, proto bude akreditace na festival opět zdarma. Akreditovat se bude možné na našich webových stránkách nebo přímo na místě během festivalu. Díky akreditaci se návštěvníci dostanou na promítání soutěžních snímků i na bloky
programových sekcí, které přinesou dokumentární i fikční populárně-vědecké snímky a představí mnoho českých i zahraničních hostů a hostek.

-lub-

Další články