Zde může být vaše reklama.

Letní filmová škola připomene účastníkům projekt VARY(ACE)

Letní filmová škola připomene účastníkům projekt VARY(ACE)

foto: archiv

04. 08. 2019 - 11:00

Výstavu Rozlomená doba 1908-1928 doprovázelo několik unikátních projektů a jedním z nich byla filmová přehlídka VARY(ACE). Amatérští filmaři si díky ní mohli vyzkoušet natočit krátký film s profesionálními herci Petrou Špalkovou, Janem Dolanským, Miroslavem Krobotem, Barborou Polákovou a Pavlem Liškou a pod dohledem profesionálních filmařů jako Petr Zelenka, Jan Malíř, či Jan P. Muchow.

Jedním ze vzniklých snímků je i Václav Filipa Křivánka, který bude už dnes od 17 hodin k vidění v kině Mír v rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Odehrává se v katedrále, kde se na „neutrální půdě“ potkávají mladá matka (Bára Poláková) se svým bratrem (Pavel Liška). Potřebují si promluvit o vztahu malého Václava s otčímem. Film tak tematicky zapadá do bloku studentských filmů s jedním hlavním jmenovatelem – mladé matky. Ty se musejí vypořádávat nejen s nespolehlivými otci svých dětí, ale také s nástrahami samotného života.
Ve spolupráci s režisérem Petrem Zelenkou rozjelo Muzeum umění Olomouc projekt Vary(ace) už loni. Umožnil třem amatérským filmovým štábům natáčet krátkometrážní hraný film s profesionály – herci Petrou Špalkovou, Janem Dolanským, Miroslavem Krobotem, Pavlem Liškou a Barborou Polákovou, kameramanem Janem Malířem, skladatelem Janem P. Muchowem a dalšími umělci. Hlavní duší projektu je muzejní pedagog David Hrbek.
Jeden z týmů tvořili student olomouckého Gymnázia Hejčín, scénář napsal otec, který pracuje na pozici IT a nikdy nic podobného nedělal. Ovšem nastudoval si, jak se scénář píše, vytvořil ho a Petr Zelenka jej vybral jako jeden ze tří nejlepších.
Kromě toho vznikly během jedné z tvůrčích dílen pro děti také animované filmy na daná témata.

Další články