Zde může být vaše reklama.

Výstava v divadle Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu v Olomouci

Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu v Olomouci
Ilustrační foto

16. 04. 2019 - 18:00

Během jednoho měsíce se představila na čtyřech různých místech na Olomoucku výstavu Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu. Putovní expozice, která vznikla ve spolupráci Ústavu pro studium totalitních režimů, Národního zemědělského muzea a Asociace soukromého zemědělství, bude mít pátou a poslední regionální zastávku v Moravském divadle Olomouc. Vernisáž se uskuteční ve středu 17. dubna v 18 hodin, expozice potrvá do čtvrtka 25. dubna.

Výstavní projekt Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu mapuje postavení sedláků a vývoj soukromého hospodářství od dob Rakouska-Uherska až po současnost. Nejvíce se však zaměřuje na éru násilné kolektivizace, dobu temna, ze které se české zemědělství dosud nevzpamatovalo. „Vzhledem k tradici velkých hospodářství je pro Hanou výstava obzvlášť symbolická. Osobně jsem silně motivován události bezpráví a zvůle co nejčastěji připomínat,“ vysvětlil svůj záměr umístit výstavu v regionu Lumír Kantor, který ji na všech čtyřech místech uvedl.

Petr Zavadil, ředitel organizace Post Bellum pro Střední Moravu, se snaží tuto bolestivou kapitolu dějin přibližovat také dětem na základních školách formou interaktivních workshopů. „Jsem moc rád, že pan senátor Kantor zajistil expozici Rozkulačeno na Olomoucku. Je potřeba připomínat dobu, kdy v průběhu několika málo let došlo k rozvratu po staletí budovaných vztahů na venkově,“ doplnil Zavadil.

Výstava byla instalována v Dubu nad Moravou, Velkém Týnci, Skautském institutu v Olomouci a v prostorách Magistrátu města Olomouce (NAMIRO). Nad závěrečnou instalací převzali záštitu náměstek primátora Pavel Hekela spolu s ředitelem Moravského divadla Davidem Gernešem. „Vítám otevření výstavy návštěvníkům velikonočních slavností, protože tak přicházíme zejména za mladými lidmi, kteří by se měli dozvídat i o zločinech vcelku nedávné doby, právě v kontextu lidových slavností, kdy se dnes vše zdá jarní, veselé a krásné,“ řekl k uvedení výstavy Hekela. Podle Gerneše je dobré připomínat i ty ne úplně příjemné momenty naší historie.

„Jsme rádi, že naše divadlo může hostit výstavu, která přibližuje vztah sedláků k půdě, ke svým gruntům i to, jak bolestivé pro ně muselo být, když o tyto grunty přišli. Expozice ukazuje, jak kvůli kolektivizaci přišly české vesnice o svou pospolitost. Téma výstavy se pojí hned se dvěma inscenacemi, které máme aktuálně v repertoáru a které akcentují vesnický život s jeho tradicemi – jedná se o drama Boží mlýny a operu Její pastorkyňa,“ upozornil Gerneš. Expozice bude přístupná v době divadelních představení, navíc od pátku 19. dubna do neděle 21. dubna ještě od 13 do 17 hodin.

-age-

Další články