Zde může být vaše reklama.

Soud znovu jednal o kauze prostějovské Dělnické tělocvičné jednoty. Rozsudek padne ve středu

Soud znovu jednal o kauze prostějovské Dělnické tělocvičné jednoty. Rozsudek padne ve středu

30. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský Okresní soud se ve středu znovu zabýval kauzou bývalého starosty Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ) Vojtěcha Tesaře, který usiluje o zneplatnění valné hromady, na které došlo k puči v celé organizaci. Případ se už podle všeho chýlí ke konci a příští týden by měl padnout rozsudek.

Žaloba, kterou v roce 2013 podal na Dělnickou tělocvičnou jednotu její bývalý starosta Vojtěch Tesař, se týká platnosti usnesení mimořádné valné hromady, která se v červnu 2013 sešla a kde došlo k dovolbě členů správního výboru. Vzhledem k podivným okolnostem valné hromady ji označil Tesař za puč a začal se bránit žalobou.

Po jeho nuceném odchodu z organizace v ní získaly ještě větší vliv osoby blízké prostějovské sociální demokracii. Před onou valnou hromadou do organizace vstoupily tři desítky nových členů, z nichž většina je spjata s ČSSD. Kvůli členství v DTJ měli nedávno potíže například náměstci prostějovské primátorky Pavel Smetana a Zdeněk Fišer nebo jejich kolegyně, radní Milada Galářová. Všichni tři zapomněli oznámit střet zájmů při schvalování dotace spolku, za což byli posléze potrestáni pokutou 5 tisíc korun, kterou jim pravomocně udělil Magistrát města Přerova, který kauzu dostal na starost.

Právě kvůli sporům se členy ČSSD v DTJ byl Tesař na podzim 2013 odvolán. „Já jsem jim šlapal na kuří oko. Slíbil jsem řadovým členům DTJ, že tam udělám pořádek, podívám se na jejich hospodářské transakce a změním poměry v organizaci. A takto to dopadlo,“ popisuje Vojtěch Tesař, co soudní při předcházelo.

Výslechy svědků si současná DTJ příliš nepomohla

Prostějovský Okresní soud se případem znovu zabýval na středečním jednání. V plánu měl vyslechnout tři svědky z řad členů DTJ, kteří měli dosvědčit, že ona mimořádná valná hromada byla svolána v souladu s předpisy organizace. Soud tak zkoumal různé okolnosti, které se událostí června 2013 v DTJ týkaly. „Vždy valné hromady svolával starosta DTJ. Protože starosta ji v roce 2013 svolat nechtěl, tak jsme se na tom s členy výboru domluvili,“ vypověděl u soudu bývalý prostějovský zastupitel z ČSSD a v současnosti hospodář DTJ Petr Sedláček. Na dotaz soudkyně sdělil, že se na tom domluvil třeba se členkou správního výboru DTJ a radní města Miladou Galářovou nebo současným starostou organizace Petrem Novotným. „Pan Tesař dopředu avizoval, ještě před konáním valné hromady, že ji napadne. My jsme si proto s paní Galářovou dávali na lhůty velký pozor,“ dodal Sedláček. Úsměvná část nastala právě při výpovědi současného starosty DTJ Novotného. Ten odkázal na čestné prohlášení svého kolegy Sedláčka, které je založeno ve spise. Po výslovném dotazu, jak o tomto prohlášení ví, Novotný uvedl, že se podílel na jeho vypracování.

Důkazy chyběly

Že byli na jednání valné hromady pozváni opravdu pozváni opravdu všichni členové, se však prokázat nepodařilo. K odeslaným dopisům neexistují žádné doklady, protože je údajně posílal Sedláček za peníze svého zaměstnavatele prádelen. Na řadu skutečností si už ani předvolaní svědci nevzpomněli.

Posléze došlo k hodnocení jejich výpovědí. „Svědci před jednáním synchronizovali své výpovědi. To by měl soud vzít v úvahu, stejně jako velmi silné antipatie pana Novotného k panu Tesařovi,“ uvedl advokát žalobce Vojtěcha Tesaře Jan Holas.

Přestože sama DTJ důkazy k tomu, že členové organizace byli obesláni s pozvánkou na valnou hromadu nepředložila, její advokátka Miroslava Ohlídalová zpochybnila kopie poštovních podacích archů, které u soudu ukázal Vojtěch Tesař na důkaz toho, že za jeho vedení DTJ v době kolem roku 2012 byly členům pozvánky řádně zasílány. „Z toho nevyplývá, že se jednalo o pozvánky na valnou hromadu, mohlo jít o jinou korespondenci DTJ,“ tvrdila Ohlídalová. Jediný relevantní důkaz o tom, že valná hromada konaná v červnu 2013 byla svolána řádně, však neměla.

reklama poutak

Na zaslání důkazů jste měli čtyři roky, řekla advokátce soudkyně

Přestože rozhodnutí ve věci samé zatím nepadlo, soudkyně Alice Havránková dala za pravdu spíše žalobci Vojtěchu Tesařovi, který o nápravu usiluje už léta. „Cílem dnešního jednání bylo prokázat, že valná hromada byla svolána řádně a byli na ni pozváni všichni členové. Ani jeden z těch svědků to nepotvrdil a já tento závěr dosud nemám,“ uvedla k závěru jednání Havránková s tím, že vzhledem ke stávajícímu dokazování nezbývá, než žalobě vyhovět. „Žalobce důkazní břemeno unesl. Ten spor je zcela evidentní, nemá smysl jej dále protahovat,“ dodala soudkyně Havránková.

Žalovaná DTJ však požádala o lhůtu dalších 7 dnů na dodání dalších případných důkazů. „Já vám tu lhůtu nedám. Měli jste na to čtyři roky,“ nevyhověla soudkyně návrhu DTJ a jednání odročila na 2. srpna na 11 hodin. Soudní strany mají zaslat písemně takzvaný závěrečný návrh tak, aby na příštím jednání již mohl padnout rozsudek. Podle všeho je však evidentní, že spor bude pokračovat v odvolacím řízení u Krajského soudu v Brně.

Po skončení soudního stání se Hanácký Večerník obrátil na advokátku DTJ Ohlídalovou s žádostí o reakci na průběhu jednání. Ta ji však odmítla. „Já to jednání hodnotím celkem kladně, soudkyně nám dala za pravdu. Ty výslechy byly naprosto nepřátelské, vůbec není pravda, co o mně říkal pan Novotný,“ vyjádřil se Vojtěch Tesař pro Hanácký Večerník.

 

Případu se budeme i nadále věnovat.

Jakub Čech

 

 

SOUVISEJÍCÍ

Tiscali.cz: Tělocvičná jednota jako jeviště o boj o moc a peníze

Prostějovská radní Galářová vystoupila z Dělnické tělocvičné jednoty

Tři prostějovští radní z ČSSD uznáni vinnými z přestupku, neohlásili střet zájmů

Politici, kteří byli ve střetu zájmů, znovu prohráli. Vinni přestupkem jsou už pravomocně

Další články