Zde může být vaše reklama.

Hřbitovní zídka na Kopečku: Kraj je zásadně proti betonu

Hřbitovní zídka na Kopečku: Kraj je zásadně proti betonu

19. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hanácký Večerník má k dispozici rozhodnutí krajského úřadu z 8. června letošního roku, v němž se vedoucí oddělení stavebního řádu a památkové péče Hana Mazurová poměrně ostře ohrazuje proti způsobu vedení "rekonstrukce" a vyzývá město ke sjednání nápravy. "Za údržbu stavby nelze považovat situaci, kdy vlastník původní stavbu zcela zbourá, a poté na jejím místě postaví stavbu novou," píše se v dokumentu.

Krajská výzva olomouckým radním ke zjednání nápravy je ale datována 8. června letošního roku, a krajští úředníci se proti způsobu rekonstrukce ostře vymezují. Schválená oprava historické hřbitovní zdi totiž reálně ani neproběhla, místo ní totiž došlo k totální demolici stavby a ke stavbě nové, což Krajský úřad doslova popudilo.

"Podle paragrafu 3 odstavec 4 stavebního zákona se údržbou stavby rozumějí práce, jimž se zabezpečuje její dobrý stavební stav tak, aby nedocházelo ke znehodnocení stavby, a co nejvíce se prodloužila její uživatelnost. Za údržbu stavby nelze považovat situaci, kdy vlastník původní stavbu zcela zbourá, a poté na jejím místě postaví stavbu novou. V takovém případě provádí novou stavbu, k níž musí ještě před zahájením získat odpovídající povolení stavebního úřadu. Při údržbě musí stavba především "fyzicky" existovat, je- li odstraněna, není na čem udržovací práce provádět. Neexistující stavbu zcela jistě udržovat nelze," říká dokument ostře.

Podle názoru krajských úředníků se tak jednoznačně jedná o nepovolenou stavbu, kterou musí stavební úřad projednat v řízení o odstranění, a olomoucký Magistrát nepostupoval podle platných právních předpisů.

Město mělo do deseti dnů oznámit zahájení řízení o odstranění stavby

Podle krajského rozhodnutí dostalo město Olomouc deset dnů na to, aby začalo řešit odstranění betonových monobloků, z nichž začalo budovat novou zeď. Protestujícím občanům Svatého Kopečka, kteří jsou způsobem provedení "rekonstrukce" zděšeni, tak přeci jen svítá naděje. Zda město Olomouc skutečně zahájilo řízení o odstranění černé stavby, nebylo k dnešnímu dni zveřejněno.

-vb-

Další články