Zde může být vaše reklama.

Kraj zrušil památkáře. Je to příprava na schválení Šantovka tower?

Kraj zrušil památkáře. Je to příprava na schválení Šantovka tower?

11. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Reorganizace krajského úřadu přinesla jedno vysoce třaskavé rozhodnutí: bude zrušen odbor kultury a jeho zaměstnanci se rozdělí mezi zbylé odbory. Pokud jde o krajské památkáře, budou nyní organizačně spadat pod odbor regionálního rozvoje, ale sami nevytvoří ani oddělení. Tudíž se rozpustí v organizační struktuře úřadu. Bude ještě vůbec existovat možnost odvolání proti rozhodnutí památkářů olomouckého Magistrátu? Zasvěcení jsou skeptičtí.

Když byla Vlasta Kauerová před nedávnem potvrzena ve funkci šéfky olomouckých památkářů, ozvali se všichni, kteří v nedávné i dávnější minulosti nesouhlasili s jejími rozhodnutími. Šlo například o povolení stavby Šantovka tower. Odpůrci nejen této stavby měli přitom dosud možnost odvolat se ke krajským památkářům. Nyní zřejmě o tuto možnost přicházejí; krajští památkáři totiž de facto přestávají existovat.

Jediný kraj, kde památkáři nemají ani oddělení

"Je to skutečně příprava na Šantovku?", ptá se architekt Tomáš Pejpek. "Dohromady s reinstalací Kauerové to totiž vytváří prostředí, kde nebude odvolání," říká architekt. Krajští památkáři rozpuštění v odboru regionálního rozvoje, pokud nevytvoří alespoň samostatné oddělení, nebudou mít totiž podpisové právo; to zůstane vedoucímu odboru, který je ovšem odborností jinde.

Proti podivné reorganizaci se přitom postavili i členové krajské koalice. Ta je tvořena ČSSD a KSČM. Proti zrušení odboru kultury se postavila kompletní KSČM, a dokonce i část sociální demokracie. Podle informací ze zákulisí sociální demokracie ale nakonec zvítězila "ta správná ČSSD" a památkáři se tak ztrácejí hluboko v organizační struktuře jiného odboru. Olomoucký kraj se tak stává jediným krajem v České republice, kde památkáři nebudou mít ani oddělení v rámci odboru.

-vb-

Další články