Zde může být vaše reklama.

Olomouc posílá akciovku Správa sportovních zařízení definitivně k ledu. Účet: Dva miliony

Olomouc posílá akciovku Správa sportovních zařízení definitivně k ledu. Účet: Dva miliony

22. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucká městská akciovka Správa sportovních zařízení jde definitivně k ledu. Podle opozice stála dva miliony korun, nyní však radnice přišla na to, že stadiony stejně dobře dokáže řídit i Správa nemovitostí. Město Olomouc v posledních letech získalo jak Andrův stadion, tak celý areál zimního stadionu, dodnes ale není připravený model financování těchto areálů.

videoprojektory web

"V průběhu jednání se ukázalo, že nastavení provozu je složitější než by se mohlo zdát, po všech analýzách se ukázalo, že stadiony nelze ze dne na den převzít na nějakou společnost," uvedl zastupitel Konečný na posledním jednání Zastupitelstva. To 4. června řešilo, že nově založenou městskou akciovku Správa sportovních zařízení "zamrazí" a její činnost převezme Správa nemovitostí. Za dva roky existence stála nová akciovka dva miliony, podle koalice ale bylo její založení nutné z důvodu převzetí sportovišť.

O co jde u Andráku a o co u zimáku

Podle kritiků nové akciovky, která má nyní přestat vyvíjet činnost, je z hlediska fungování obou sportovišť druhotné, která městská společnost je řídí. Spíše jde o obsah nájemních smluv s profesionálními kluby, které tato sportoviště využívají.

Zimní stadion v současnosti potřebuje zásadní rekonstrukci, ale především rekonstrukci tzv. malé haly, která se připravuje již několik let, ale ani na tuto sezónu nebude pro bruslaře nachystána. Jde o přenastavení smluv o pronájmu těchto sportovišť, přičemž HC Olomouc si od města pronajímá stadion za 1000 korun ročně. Jak na Zastupitelstvu uvedl ředitel Správy sportovišť Petr Hlídek, "u zimního stadionu to bude řešeno dodatkem a pojede ve stejné linii jako doposud. Pracovní skupinou bude poté správa vyhodnocena a udělá dílčí úpravy, které by měly platit od 1.1.2019. Rok 2019 by se měl opět vyhodnotit a pak od 1.1.2020 by měly smlouvy s těmito dvěma velkými sportovišti fungovat." Kritikové se obávají, že zahájení rekonstrukce a zprovoznění malé haly by muselo mít za následek okamžitý přepis nájemních smluv s hokejovým klubem, což hokejistům nevyhovuje.

V případě Androva stadionu je situace jednodušší. V principu jde jen o nalezení modelu financování provozu stadionu, který nedávno radnice koupila. Doposud nebyla stanovena výše nájemného ani pro klub, ani pro jiné eventuální nájemce.

Podle náměstka primátora Martina Majora budou "veškeré aktivity, které tato společnost měla, včetně jejího ředitele p. Hlídka převedeny pod Správu nemovitostí Olomouc, tedy že tuto činnost bude vykonávat ta samá osoba jako dosud, ale pod hlavičkou SNO, a.s., která má k dispozici celý technický, účetní i právní aparát."

-vb-

Další články