Zde může být vaše reklama.

Oprava Třídy Svobody začala, po městě se už tvoří kolony

Oprava Třídy Svobody začala, po městě se už tvoří kolony

30. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kolony aut se ve špičce tvořily v ulicích, které z jakéhokoli směru ústí na Třídu Svobody. Zcela ucpané byly dnes odpoledne ulice Palackého a Litovelská, auta popojížděla krokem. Rekonstrukce Třídy Svobody, která od těchto dnů probíhá současně s opravami na Wolkerově, však kromě kolon zatím městu nepřináší větší obtíže.

Město musí opravy na Třídě Svobody zahájit už zjara, z důvodu havarijního stavu tramvajové trati. Ta zažije extrémní nápor hlavně v souvislosti s rekonstrukcí Třídy 1. máje, a proto musela být rekonstrukce této důležité páteřní cesty upřednostněna. Současně však probíhají opravy na Wolkerově, a ve městě se tak od tohoto týdne tvoří kolony vozidel. Hlavní opravy na Třídě Svobody začnou až 11. dubna, už od úterka je ale vozovka zúžená na krajinici silnice lemují výkopy a stavební stroje.

Oprava na Třídě Svobody se týká kolejiště a přilehlé komunikace mezi zastávkami Okresní soud a Tržnice. Dopravní podnik touto plánovanou rekonstrukcí reaguje na výzvu Drážního úřadu ČR, který označil stav tramvajové trati v tomto místě za havarijní.

„Vzhledem k uzavírce Wolkerovy ulice, která těmto opravám bezprostředně předchází, jsme se snažili vyjednat odložení rekonstrukce tramvajové trati na tř. Svobody na začátek příštího roku. Drážní úřad však dal jasně najevo, že na daném termínu, tedy že havarijní stav musí být odstraněn do konce května letošního roku, trvá,“ vysvětluje primátor města Olomouce Antonín Staněk a dodává: „Stejně jako v případě oprav tramvajové trati ve Wolkerově ulici, i na tř. Svobody tedy chceme využít uzavírky kvůli pracím dopravního podniku a opravit komunikaci, která je i zde po letech používání značně opotřebovaná, zvláště ve směru od Tržnice k Okresnímu soudu.“ Náklady na opravu komunikace, kterou se město Olomouc přidruží k opravám tramvajové trati, budou zhruba 3,4 milionu korun.

Aby bylo možné práce na opravách vozovky a tramvajové trati koordinovat, bude nutné začít s opravami komunikace již 29. března. Až do začátku opravy samotné tramvajové trati však bude uzavírka v tomto místě pouze částečná a vozidla MHD i automobily tudy s drobným omezením projedou.

Od 11. dubna pak budou muset automobily i autobusy MHD využívat objízdných tras, protože opravovanou lokalitou projedou pouze autobusy MHD ve směru Tržnice – Okresní soud. Od 3. do 6. května pak bude místo rekonstrukce uzavřené úplně.

Po celou dobu opravy budou služby MHD zajišťovat náhradní autobusy, obslouženy zůstanou obě zastávky, Okresní soud i Tržnice. Ve směru Tržnice – Nám. Hrdinů budou veškeré linky MHD vedeny stavbou ve volném jízdním pásu, který je v dobrém stavu a jeho oprava tedy není nutná. Ve směru Nám. Hrdinů – Tržnice povede objízdná trasa pro autobusy ulicemi Havlíčkova, Javoříčská, Nerudova.

-vb-

 

 

Další články