Zde může být vaše reklama.

Plánovaná stavba východní tangenty má odříznout Selské náměstí

Plánovaná stavba východní tangenty má odříznout Selské náměstí

26. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Selské náměstí ve Chválkovicích se má stát slepou ulicí. Takový je plán tvůrců tzv. východní tangenty, kteří - údajně z důvodu nedostatku financí na přemostění silnice na Sv. Kopeček - nevymysleli nic lepšího, než zneprůjezdnění Chválkovic. Zveřejněný plán zbudil nemalé emoce.

Olomouc si dlouhodobě neví rady se svými výpadovkami. Kruhovým objezdem na dálnici ve směru na Mohelnici to neskončilo, ale jen začalo. V následujících letech se vybudoval prapodivný most na výpadovce na Konici, dnes se chystá kvůli východní tangentě zaslepení Chválkovic a Selského náměstí. Na Kopeček by se mělo jezdit poměrně nepraktickou objížďkou kolem restaurace Na Pile. Místní jsou kategoricky proti.

„Vozím dřevo z lesa. Jak asi budu jezdit Vétřieskou po dálnici?”
Důvodů, proč je navržené řešení považováno za nejhorší možné, je několik. Tím prvním je samozřejmě obava, že historická alej, kolem které nedávno vyrostla cyklostezka a stala se tak cílem pro bruslaře a cyklisty, začne chátrat. Pro obyvatele Chválkovic je přitom podstatné i to, že řada z nich pracuje na Svatém Kopečku, buď přímo v turistickém ruchu, nebo například v lese. „Denně jezdím starým náklaďákem pracovat do lesa. Jestli s V3Skou nebudu moct na čtyřproudovku, nepomůže mi ani napojení od Lidlu,” svěřil se jeden z místních obyvatel.
Z návrhu zaslepení Selského náměstí jsou přitom v šoku nejen Olomoučané, ale i opozice a komise městských částí. „Poutní alej vedoucí k bazilice na Svatém Kopečku je kulturní památkou. Je výrazným krajinným prvkem. Užitná funkce aleje byla v minulé dekádě zhodnocena výstavbou cyklistické stezky, která se rychle stala vyhledávaným místem nejen pro cestování na kole, ale i pro rekreaci. Každý den ji užívají lidé k procházení, běhání nebo bruslení. Východní tangenta tuto poutní alej kousek od domova důchodců protne, čímž by mělo dojít k zaslepení silnice a cyklostezky. Alej tím pozbývá svého smyslu a pravděpodobně by tak časem došlo k omezení její údržby s následným pozvolným zánikem,” řekl nám tento týden k celé věci krajský zastupitel za Starostové ProOlomoucký kraj a architekt Petr Daněk.

Celý text ve vydání Hanáckého Večerníku 26.1.2017

Další články