Zde může být vaše reklama.

Radnice před měsícem spustila wifi na náměstí. Ta už tam ale dávno byla

Radnice před měsícem spustila wifi na náměstí. Ta už tam ale dávno byla

29. 01. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na přelomu roku spustila radnice veřejně přístupnou wifi na Horním náměstí a splnila tak svými slovy jeden ze slibů voličům, daný koaliční smlouvou. Věc má ale háček – veřejně přístupná wifi už na Horním náměstí velmi dlouho je.

Síť jménem Fofrnet free wifi se dá volně chytit na celé ploše Horního náměstí, pouze v některých okrajových částech je signál slabší. Olomoucká radnice však, místo aby využila dávno a dobře fungující síť, investovala nemalé prostředky do sítě zcela nové, která tu původní pouze zdvojuje, a kromě přesměrování na úvodní stránku města nepřináší uživateli vůbec nic nového. Společnost Fofrnet, která provozuje starou síť, navíc radnicí nebyla původně ani kontaktována. „Dozvěděli jsme se o akci až z výběrového řízení," potvrdil Večerníku provozní ředitel Fofrnetu Jiří Valihrach.

Nová síť stála 320 tisíc, vlastně se ale neví, jak zvládne nápor lidí během akcí

Pokud bylo důvodem spuštění nové sítě to, aby nekolabovala při větším počtu přihlášených uživatelů, pak z vyjádření Magistrátu není úplně jasné, zda je tato podmínka naplněna. "Při přípravě tohoto projektu a jeho spuštění nám šlo především o to, abychom měli vlastní dostatečně nadimenzovanou wifi síť, kterou by mohli využívat jak občané, tak i turisté, jež každodenně užívají prostor Horního náměstí. Dalším důležitým faktem bylo také to, aby síť dokázala poskytnout dostatečné a bezproblémové připojení i většímu počtu uživatelů při akcích pořádaných na Horním náměstí," řekla Večerníku mluvčí Magistrátu Radka Štědrá. Takové vyjádření ovšem nekoresponduje s tím, co v tiskové zprávě u příležitosti spuštění sítě tvrdil vedoucí odboru informatiky Jiří Fišer. Podle jeho vyjádření ze dne 29. prosince 2015 je "nová wi-fi je nastavena pro běžný provoz a potřeby občanů a návštěvníků města, nikoli na velké akce a oslavy." Provozní náklady na síť Olomouc free jsou pak podle mluvčí Magistrátu ve výši 70 tisíc korun na dva roky.

Zakázka na provoz sítě připadla společnosti T Mobile. Provozovatel staré sítě, firma Fofrnet, přitom podle informací od Jiřího Valihracha došla ke zjištění, že požadavky dané Magistrátem ve výběrovém řízení jsou pro provoz sítě nadbytečné. "Výběrka jsme se také účastnili, ale některé požadavky pro nás byly dost náročné, standardně je k ničemu pro provoz internetu nepotřebujeme," doplnil pro Večerník. Vzhledem k tomu, že na mnoha místech již mají svoje technologie a internetovou linku, byly by pro firmu podle Valihracha náklady na instalovanou technologie minimální.

 

Prošli jsme náměstí a srovnávali jsme signál. Je skoro stejný

V pátek 29. ledna odpoledne jsme s telefonem prošli celou plochu Horního náměstí, a zkoumali jsme kvalitu signálu obou sítí. Výsledek našeho redakčního měření je takový, že obě sítě jsou srovnatelné; signál sítě Fofrnet free wifi je sice v okolí restaurace Opera a naproti Mahlera o "jednu čárku" slabší, telefon tuto síť nicméně při připojování preferoval. Ostatně, posuďte z fotogalerie sami:

net posta webnet opera webnet mahler web

Další články