Zde může být vaše reklama.

Začátkem týdne se "Blažejské schodiště" proměnilo ve staveniště. Rekonstrukce bude stát necelé dva miliony korun

Začátkem týdne se "Blažejské schodiště" proměnilo ve staveniště. Rekonstrukce bude stát necelé dva miliony korun

19. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zkratka z Blažejského náměstí do Bezručových sadů bude několik měsíců uzavřená. Cesta z Dolního náměstí se tak prodlouží o několik minut. Probíhá rekonstrukce téměř deset metrů dlouhého schodiště, které tuto zkratku umožňovalo.

banner do článku

Bezmála deset metrů dlouhé schodiště, které spojuje vysoko položené Blažejské náměstí se vstupem do Bezručových sadů, se začátkem týdne změnilo ve staveniště. Již loni kvůli špatnému stavu dělníci na větší část schodiště navařili trubky, které bránily chodcům v průchodu. Schodiště, kterým si lidé krátili cestu k tržnici a do parku, se na tři a půl měsíce uzavře úplně. Jelikož jde o historicky atraktivní lokalitu, zajímají se o ni i archeologové.

Blažejské schody byly v nevyhovujícím technickém stavu. „V létě se to ještě dalo, ale v zimě jsem se tomuto průchodu raději vyhýbala," říká místní obyvatelka Hedvika Adamová. 

Schodiště má několik zásadních nedostatků. Stupně se rozjíždějí, zábradlí potřebuje vyměnit, dále je třeba rozebrat dlažbu a odstranit patníky. „Při rekonstrukci se budeme snažit zachovat co nejvíce původních schodů, byť by šlo třeba jen o jejich části," uvedl primátor Antonín Staněk. Zásadně poškozené schody pak budou nahrazeny novými bloky ze žuly. „Výběr materiálu, který bude na výrobu nových částí schodů použit, naši odborníci konzultovali s Národním památkovým ústavem a s odborem památkové péče. Jednání se účastnil i zástupce příslušné komise městské části," vysvětlil primátor Staněk. Podrobný průzkum napovídá, že vyměnit bude třeba až čtyřicet procent schodů. Podle náměstka primátora Filipa Žáčka z ČSSD oprava přijde na necelé dva miliony korun.

Součástí rekonstrukce bude i průzkum pod schodištěm ze strany archeologů z Národního památkového ústavu. „Rekonstrukci budeme sledovat. Jednak jde o místo, kde stála Blažejská brána, o které se dochovalo poměrně málo informací, a navíc se jedná o lokalitu, intenzivně osídlenou už od 9. a 10. století," uvedl Pavel Šlézar, vedoucí odboru archeologie Národního památkového ústavu v Olomouci.

Předpokládané ukončení rekonstrukce stanovilo město na datum 22.10. 2017.

-kz-

Další články