Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Dá se vyřešit situace charity v centru?

Otevřená radnice: Dá se vyřešit situace charity v centru?

foto: Archiv

04. 04. 2020 - 09:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

 

Lze v nějakém kratším časovém horizontu vůbec vyřešit potíže s klienty Charity ve Wurmově ulici?

Odpovídá Miroslav Žbánek, primátor

Moc rád bych měl rychlé řešení, a nejen v tomto případě, nicméně ho nemám. Pokud si lidé stěžují, že příčinou jejich potíží jsou klienti nízkoprahového denního centra Charity Olomouc, je zřejmé, že vyřešit problém této konkrétní ulice lze jen odstěhováním tohoto zařízení. Podotýkám, že by se vyřešil problém této ulice, ne ten problém obecně! Jenže za prvé, nemovitost, v níž toto centrum sídlí, nepatří městu.

Za druhé, Charita nemá alternativu, kam se přestěhovat. Když tak v minulosti chtěla učinit, obyvatelé navržené lokality protestovali a stěhování zablokovali.

Za třetí, Charita dělá i pro lidi bez domova velmi záslužnou práci a nebýt jí, mohla by situace v olomouckých ulicích být opravdu daleko horší. Musíme zatím dál posilovat hlídky městské policie a postupovat stejně razantně jako při nedávném incidentu, kdy vulgárního a obtěžujícího člověka během krátké chvíle spolehlivě zpacifikovala přivolaná hlídka. Budou-li lidé ochotni strážníky neprodleně zavolat, ty problémy můžeme eliminovat na minimum.

A mimochodem, teď, v době nouzového stavu, je Charita Olomouc pro město tak důležitým a užitečným partnerem například při péči o seniory, že mi toto sice palčivé, ale přeci jen parciální téma připadá méně důležité.

Další články